RA SLOVENIJA 1, 06.08.2006, DOGODKI IN ODMEVI, 15.41
V Vseslovenskem združenju malih delničarjev menijo, da bodo z novim zakonom o prevzemih, ta začne veljati prihodnji teden, mali delničarji bolje zaščiteni. K temu so sicer s predlogi in dopolnili prispevali tudi sami. Kot pravi njihov predsednik Kristjan Verbič so aktivno sodelovali tudi pri pripravi predloga zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, nekoliko razočarani pa so nad obnašanjem finančnega ministra Andreja Bajuka, ki jim je že pred meseci obljubil sestanek na katerem bi dorekli idejo o delničarjem ombudsmamu, pa tega sestanka do danes še ni bilo.

Sicer pa združenje čaka tudi na sprejem v Evropsko združenje delničarjev, ki bo prihodnji mesec v Bukarešti. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: V Vseslovenskem združenju malih delničarjev menijo, da bodo delničarji z novim zakonom o prevzemih bolje zaščiteni. Določb, ki bodo zagotavljale večjo pravno varnost je kar nekaj, med drugim je bolje urejeno tako imenovano iztiskanje delničarjev, ki je v zgodbi o Aktivi v prvih mesecih letošnjega leta, razburilo približno 70.000 najmanjših lastnikov. Predsednik Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Tako področje iztiskanja kot tudi možnost odprodaje, kjer lahko mali delničarji v primeru, da ostanejo z manjšinskim deležem, ki je pod 10 odstoten, v delniški družbi, lahko zahtevajo odprodajo po pošteni ceni.
ROGELJ: Združenje je sodelovalo tudi pri pripravi predlogov zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih in predlogu zakona o trgu vrednostnih papirjev, vendar v obeh primerih niso bili zadovoljni z načinom na katerega so sodelovali s finančnim ministrstvom. Ob tem opozarjajo, da je sestanek obljubljen s strani finančnega ministra Bajuka, na katerem bi dorekli idejo o delničarjem ombudsmanu, ostal le pri obljubi.
VERBIČ: Mi smo takrat bili seznanjeni s to pobudo, a hkrati odtlej ni bilo o tem nikakršnega govora več. Mi bi bili veseli tudi v kolikor bi se vzpostavila tovrstna institucija, vsekakor pa bi bila potrebna, hkrati pa seveda pričakujemo, da bi bili vsaj v smislu oblikovanja nekih vsebinskih izhodišč, povabljeni tudi mi k tovrstnem dogovarjanju ali pa vsaj predstavitvi problematike na tem področju.
ROGELJ: Sicer pa si združenje prizadeva tudi za članstvo v Evropskem združenju delničarjev, v katerega je vključeno 28 članic iz evropskih držav. S članstvom bi pridobili informacije, izkušnje in sčasoma morda tudi finančna sredstva, dodaja Verbič.
VERBIČ: Tukaj se je pokazalo, da je več različnih možnih ključev tudi znotraj te institucije in posameznih nacionalnih organizacij, več različnih praks, ene so takšne, da se združenja financiranja iz naslova donacij in sponzorstev, druge so take, da se financirajo izključno iz naslova članarin, nekaj pa se jih financira seveda tudi iz naslova virov, ki jih pridobijo od institucij, bodisi državnih, bodisi evropskih.
ROGELJ: Pogovore o članstvu so že opravili, sprejem v združenje pa je predviden za 22. september na generalni skupščini v Bukarešti.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 06. 08. 2006
Termin: 15:30
Trajanje:4