http://www.dnevnik.si/novice/tiskane_izdaje/dnevnik/191133/

Mali delničarji podprli Šenkovo

KRANJ - Skupščina Iskraemeca DUS (družbe pooblaščenke) je minila brez posebnosti, delničarji pa so z veliko večino podprli vse predlagane sklepe uprave in tako posredno podprli direktorico Marijo Šenk. Kljub temu, da je bila na skupščini prisotna zgolj peščica udeležencev, pa so bili mali delničarji očitno dobro organizirani, saj je bilo prek pooblaščencev prisotnega natanko 50,87 odstotka kapitala.

Skupščina je Mariji Šenk podelila razrešnico, delničarji so se strinjali, da 736 milijonov izgube pokrijejo iz rezerv in dobička prejšnji let, za revizijsko hišo pa so kljub nasprotnemu predlogu Gorenjske banke (po zastopniku Stojanu Zdolšku) potrdili Pricewaterhousecoopers.

Delničar Marjan Pogačnik (sicer direktor Iskra Mehanizmov, večji upnik in pobudnik ustavitve prisilne poravnave Iskraemeca) je sicer predlagal, da se razrešnice ne podeli, saj naj bi uprava in nadzorni svet opustila dolžnosti na škodo delničarjev, saj se je vrednost DUS s 6,2 milijarde zmanjšala za kar 30 odstotkov, na 4,3 milijarde tolarjev. Pogačnik je Šenkovi še očital, da se pred glasovanjem na zadnji skupščini Iskraemeca ni posvetovala z malimi delničarji.
Po skupščini je imel precej pripomb tudi mali delničar Franc Fister: "DUS je zapravila nekaj priložnosti, da bi delničarji prodali delnice po dobri ceni. Zadnji čas je, da se zamenja uprava. Majhno udeležbo kapitala sem pričakoval, gre za obstrukcijo, saj se zaposleni bojijo javnega nastopanja in glasovanja proti upravi, zato se skupščine niso udeležili." To so posredno potrdili zaposleni, ki so prav med skupščino hodili na malico v jedilnico pod prostori, kjer je potekala skupščina. "Seveda grem raje na malico, tam gor tako ni nič pametnega," je pripomnil eden od zaposlenih.primoz.knez@dnevnik.si

Zadovoljna z izidom skupščine

Marija Šenk je po drugi strani izrazila zadovoljstvo nad izidom skupščine: "Očitno me mali delničarji še podpirajo. Moj namen je prizadevanje za njihove pravice in dobro ceno za delnico. Tudi v pogajanjih s Kadom in Sodom." Pogajanja so ta hip sicer na mrtvi točki, Šenkova pričakuje odgovor obeh skladov še ta teden, vsekakor pa je skrajni rok za dogovor 1. avgust, ko bo skupščina Iskraemeca.

Medij: Dnevnik.si (Splet)
Avtorji: Knez Primož
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Iz tiskane izdaje
Datum: 20. 07. 2006