RA SLOVENIJA 1, 11.11.2006, DOGODKI IN ODMEVI, 15.37
Medtem, ko se vlada, oziroma Ministrstvo za zdravje, ki bdi nad dopolnilnimi zdravstvenimi zavarovanji še ni opredelila do namere Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, da se pripoji k Adriaticu Slovenici, pa Vseslovensko združenje malih deležnikov bdi nad celotnim postopkom, da bo ta, tako kot se je začel, tudi vnaprej potekal transparentno. Helena Lovinčič.


HELENA LOVINČIČ: Vzajemna si že dlje časa prizadeva priti do svežega kapitala in s tem do razširitve zavarovalnih dejavnosti, s čimer bi si okrepila konkurenčni položaj. Spomladi ji je spodletelo preoblikovanje v delniško družbo, tako zdaj možnosti za nadaljnji razvoj vidi v združenju z Adriaticom Slovenico. O prednostih za zavarovance predsednik uprave Marko Jaklič.
MARKO JAKLIČ: Veliko varnostnih zavarovalnih pogodb, ki se sicer ne bodo spreminjale, boljša kvaliteta zavarovalniških storitev je seveda posledica tudi zdravstvenih storitev.
LOVINČIČ: Vzajemna bo z združitvijo prenehala obstajati, v povračilo pa bodo zavarovanci dobili delnice Adriatica Slovenice. Najprej bodo opravili cenitev obeh družb, nato določili menjalno razmerje.
JAKLIČ: Mi že danes vemo, da je bila Vzajemna decembra lani vredna tam nekje okoli 12 milijard, tudi vemo neke aproksimativne ocene iz preteklosti, da je Adriatic vreden več kot še enkrat toliko približno.
LOVINČIČ: O določilih pogodbe o pripojitvi bosta odločali skupščini obeh družb. Da bi se skupščine Vzajemne udeležilo čim več njenih zavarovancev bo poskrbelo tudi združenje malih delničarjev, ki bodo po zagotovilih uprave Vzajemne, imeli mesto v nadzornem svetu nove družbe. Predsednik združenja Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Zaenkrat posebne bojazni, da bi prišlo do kakršnihkoli stranpoti, prikrivanj, netransparentnosti, v kolikor se seveda zagotovila, ki so nam bila dana udejanijo, takšnih strahov nimamo.
LOVINČIČ: Seja skupščine bi bila enkrat do poletja, o tem ali bo na postopek vplival napovedani zakon, ki naj bi določil pogoje preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo, ki naj bi ga vlada pripravila do prihodnjega marca pa Jaklič meni.
JAKLIČ: Ne vpliva na to združitev z Adriatic Slovenico, ker tukaj ne gre za preoblikovanje v delniško družbo, ampak za združitev z Adriatic Slovenico.
LOVINČIČ: Čas je pomemben, še pravi Jaklič, saj se bo marca povsem odprt trg dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, po sedanji zakonodaji je namreč možno po letu dni zavarovalne pogodbe prekiniti, večji odhod zavarovancev pa bi vplival na znižanje vrednosti Vzajemne.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Lovinčič Helena
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 11. 11. 2006
Termin: 15:30
Trajanje:3