RA SLOVENIJA 1, 13.11.2006, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30
Mali delničar Zavarovalnice Triglav Harald Karner je za skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o spremembah statuta, ki bi omogočile 2,8 milijarde tolarjev vredno dokapitalizacijo, ta bo 4. decembra, vložil nasprotni predlog. Ker meni, da bodo mali delničarji v primeru zaprte dokapitalizacije, ki jo bodo omogočile predlagane statutarne spremembe, oškodovani, predlaga, da bi bila izključitev prednostne pravice obstoječim delničarjev le izjema. Simeona Rogelj.


SIMEONA ROGELJ: Mali delničar Harald Karner, ki ga poznamo že iz zgodbe o dokapitalizaciji Mercatorja, pri dobivanju svežega kapitala za razvojne projekte Zavarovalnice Triglav ne nasprotuje. Prepričan pa je, da bi dokapitalizacija morala biti odprta. Če pa uprava želi izključiti prednostno pravico, naj to stori le v primeru medsebojnega nakupa lastniških deležev za potrebe strateških povezav. Osnovna težava Triglavove morebitne zaprte dokapitalizacije pa je, po Karnerjevem mnenju, v tem, da Triglava ni na borzi, zato izključeni mali delničarji ne bodo mogli do delnic preko trga. Poleg tega je lahko vprašljiva tudi dokapitalizacijska cena.
HARALD KARNER: Pri Zavarovalnici Triglav ne obstaja merilo, kaj je prava tržna cena, ker te cene ni. Je seveda vsaka dokapitalizacija, kjer izključiš nekatere delnice, lahko sporna oziroma oškoduje druge.
ROGELJ: Temu pritrjuje tudi profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti dr. Borut Bratina.
BORUT BRATINA: Če seveda gre za družbo, ki ne kotira na borzi, se postavi vprašanje, ali je cena pri dokapitalizaciji res tista ta prava cena, borzna, tržna cena. In seveda v tem primeru pa to lahko pač poseže v pravice delničarjev, ne samo malih, ampak tudi tistih, ki morebiti niso udeleženi pri dokapitalizaciji.
ROGELJ: Po Karnerjevi oceni bi lahko bili mali delničarji pri zaprti dokapitalizaciji oškodovani tudi zato, ker zavarovalnica še ni do konca lastninjena.
KARNER: Pomeni, da takrat že vnaprej izključiš, da imajo vsi možnost kupiti državno premoženje po določeni ceni.
ROGELJ: Za mnenje o obeh predlogih sprememb statuta smo povprašali tudi vodstvo paradržavnih skladov, ki sta več kot 80 % lastnika Triglava. Direktor SOD-a Marko Pogačnik pravi, da bodo svoje mnenje povedali na skupščini, še prej pa nameravajo proučiti projekte, za katere je potreben svež kapital. Predsednik uprave Kapitalske družbe Tomaž Toplak pa računa na izmenjavo stališč, predvsem v smislu, kaj bi morebitna dokapitalizacija pomenila za oba sklada in nenazadnje za državo kot lastnika.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 13. 11. 2006
Termin: 15:30
Trajanje:2