http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=161334
Istrabenz bo prepolovil naložbe v prehranski diviziji
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je po včerajšnji skupščini nakazal nove razvojne smernice


Nadzorni svet Istrabenza, ki mu predseduje Janko Kosmina (levo), je upravi Igorja Bavčarja naložil pripravo novega strateškega načrta skupine do konca jeseni.
Nov strateški načrt Istrabenza se nanaša na krčenje in večjo preglednost naložb; samo v diviziji prehrana jih bodo prepolovili, je po včerajšnji skupščini napovedal predsednik uprave Igor Bavčar.
Rezultati sicer niso taki, kot smo jih napovedovali, razlog pa je, da je v skupini 60 družb, zato nekateri procesi potekajo počasneje od pričakovanega, je po včerajšnji skupščini dejal predsednik nadzornega sveta (NS) Istrabenza Janko Kosmina. NS je upravi naložil, da do konca jeseni poleg predloga za novo upravo, ki se ji izteče mandat drugo leto, pripravi tudi nov strateški načrt.
Po besedah predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja nameravajo v skupini naložbe skrčiti. Samo v diviziji prehrana jih bodo prepolovili. Ne bodo pa zapirali divizij, saj gre za strateške naložbe.
Rešitev za turizem bo dokončanje naložb
Poslovanje turistične divizije, ki je po novem združena v Istrabenz Turizem in v celotni skupini pomeni nekaj manj kot sedem odstotkov prihodkov, zaostaja za načrti. "Rešitev bo dokončno prestrukturiranje gostov, uresničitev načrtovanih naložb - med njimi je največja v prenovo starega hotela Palace - in uvedba enotirnega vodenja," meni Bavčar. Več kot polovico Istrabenzovih prihodkov sicer pomeni energetika, s 40 odstotki pa ji sledi prehrana.
Razmislek o polepšanju rezultatov holdinga
V Istrabenzu po Bavčarjevih besedah tudi razmišljajo, da bi zaradi težav, ki se vedno znova pojavljajo pri razumevanju izgube holdinga - šteje namreč rezultat skupine -, morda že letos prodali nekaj delnic (v lasti holdinga) tik pred objavo rezultatov in tako pokrili motečo izgubo.
Mali delničar z nasprotnim predlogom ostal pred vrati
Predsednik združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je ostal pred vrati skupščine Istrabenza, ker se ni ustrezno prijavil. Verbič trdi, da je svojo navzočnost v dogovoru s pristojno službo Istrabenza potrdil po elektronski pošti. Sprašuje se tudi, ali dogodek ni povezan z njegovo napovedjo nasprotnih predlogov na skupščini. Nameraval je zahtevati pojasnilo, zakaj bodo večino lanskega bilančnega dobička v Istrabenzu namenili za druge rezerve iz dobička, o katerih odloča le uprava. Vprašljiva se mu zdi tudi pravna podlaga za izplačilo nagrad nadzornikom pred koncem maja 2005. Sicer pa so bili na skupščini sprejeti vsi predlagani sklepi. Med drugim bodo delničarji prejeli 140 tolarjev bruto dividende na delnico, nadzorniki 217.560 tolarjev (slabih tisoč evrov) bruto na mesec, predsednik NS pa še enkrat toliko.



Medij: Finance.si (Splet)
Avtorji: Ručna Nataša
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Novice
Datum: 28. 08. 2006