http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/200260/
Infond Holding 1 - nov primer opeharjenih malih delničarjev
LJUBLJANA - Delničarji Infond Holdinga 1 so pred dnevi dobili pisno ponudbo Probanke za prodajo delnic, ki jih kupuje za prevzemnika družbo Kolonel in v kateri za delnico ponuja 560 tolarjev. Toda zlasti mali delničarji so bili neprijetno presenečeni, ko so odkrili, da namerava Probanka zaračunati stroške prejema ponudbe.


Med lastniki je celo več tisoč takih, ki imajo le eno delnico in bi torej v primeru, da bi sprejeli ponudbo Probanke, morali plačati 4920 tolarjev.
Ti so skupaj kar 5480 tolarjev, kar pomeni, da bo lastnik desetih delnic ob prodaji dobil borih 120 tolarjev, tisti, ki imajo devet ali manj delnic, pa bi morali celo plačati več, kot bi zaslužili z prodajo. Delničarjev, ki imajo deset delnic ali manj, je kar 14.319, skupaj pa imajo v lasti 70.480 delnic oziroma približno 2 odstotka vseh delnic Infond Holdinga 1.
Glede na to, da so delničarji do delnic Infond Holdinga 1 po večini prišli prek certifikatov, ki so jih vložili v enega izmed pidov KBM Infond, se poraja vprašanje, zakaj Probanka ni ravnala podobno, kot je NLB v primeru odkupa delnic Aktive Invest. NLB namreč pri nakupih delnic Aktive Invest ne zaračunava nobenih stroškov. Na Probanki so na naše vprašanje, zakaj sploh pošiljajo ponudbo delničarjem, ki imajo tako malo delnic in bi imeli ob primeru prodaje celo izgubo, odgovorili, da so ponudbo poslali vsem lastnikom delnic Infond Holdinga 1. Naj pri tem dodamo, da so si v Probanki pri pošiljanju ponudbe naredili tudi malo reklame, saj je bila na zadnji strani ponudbe natisnjena tudi reklama za vzajemni sklad, ki ga trži Probanka DZU.
Sicer pa je v zadnjih dneh v nasprotju s pričakovanji največji kupec delnic namesto prevzemnika Kolonela družba Proholding, ki delnice večinoma kupuje po nižji ceni od prevzemne ponudbe, trenutno pa je družba lastnica 4,35 odstotka Infond Holdinga 1, medtem ko ima Kolonel 50,6 odstotka delnic. Knjigovodska vrednost delnice Infond Holdinga 1 je bila konec lanskega leta 1010 tolarjev, vendar je Infond Holding 1 letos unovčil že kar nekaj dobičkov. Če pa upoštevamo še, da sta tako Mercator kot tudi Pivovarna Laško dve izmed najpomembnejših naložb Infond Holdinga 1, v tem letu pridobili prva 12, druga pa 10 odstotkov vrednosti, lahko sklepamo, da je knjigovodska vrednost še višja.
Poznavalci o Infond Holdingu 1
Nekatere borzne poznavalce smo vprašali, kaj menijo o ponudbi Kolonela in ali naj jo delničarji sprejmejo ali naj počakajo na višjo. Valter Grilanc iz Medvešek-Pušnika pravi, da je delnica Infond Holdinga 1 vredna veliko več kot 560 tolarjev. Zaradi tega priporoča, naj delničarji, če res ne potrebujejo denarja, s sprejemom ponudbe še počakajo. Andaž Grum iz Triglav DZU prav tako meni, da je delnica Infond Holdinga vredna mnogo več. Vendar dodaja, da je glavno vprašanje predvsem, ali bo Kolonel po izteku prevzemne ponudbe delnice še naprej odkupoval ter po kakšni ceni. Malim delničarjem tako ostajata na izbiro le dve možnosti: ali se sprijaznijo s skromno ponudbo ali pa upajo, da bo Kolonel prišel nad 90 odstotkov lastništva, kar bi prineslo iztisnitev preostalih delničarjev iz družbe po bolj pošteni ceni.



Medij: Dnevnik.si (Splet)
Avtorji: Polanič Matjaž
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Iz tiskane izdaje
Datum: 12. 09. 2006