• Medij: Gorenjski glas
  • Datum objave: petek, 18.11.2022

GORENJSKI GLAS SO BILI RES OŠKODOVANI

Vseslovensko združenje malih deležnikov je zaradi domnevnega oškodovanja okoli milijon in pol naročnikov v skupni vrednosti več kot dvesto milijonov evrov sprožilo kolektivne odškodninske postopke zoper operaterje.

Ljubljana- Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je na sredini novinarski konferenci predstavilo kolektivne odškodninske postopke, ki so jih sprožili zoper operaterje Telekom Slovenije, A1 Slovenije, Telemach in T-2, ki naj bi oškodovali blizu 1, 5 milijona naročnikov v skupni vrednosti več kot dvesto milijonov evrov. Kot pravijo, se operaterji že več let poslužujejo enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov, brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene, kar predstavlja kršitev zakonodaje na področju varstva potrošnikov.

»S tem, ko si operaterji v naročniških pogodbah pridržijo pravico do enostranske spremembe cene, vnašajo v razmerje z naročniki znatno neravnotežje v pravicah in obveznostih. Hkrati  potrošnikom onemogočajo ekonomično izbiro operaterja, saj ne morejo predvideti cene naročniškega paketa za več kot mesec naprej, pravijo v VZMD in dodajajo, da bi morali operaterji vzpostaviti prejšnje stanje in zaračunavati naročnino po prvotni ceni, naročnikom pa povrniti razliko. Vzpostavili so spletni obrazec za evidentiranje oškodovanih. Operaterji, ki so že prejeli zunajsodne pozive, pravijo, da spoštujejo zakonodajo in očitke združenja zavračajo kot neutemeljene, a podrobnejših komentarjev za zdaj še niso dali. Če dogovora ne bo, bo na VZMD napovedujejo kolektivne odškodninske tožbe.