• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 19.12.2022

FINANCE 19 12.2022

LJUBLJANSKA BORZA 

Teden na ljubljanski borzi se ni končal dobro za vlagatelje, ki stavijo na rast delnic. Indeks SBI TOP se je pod prodajnim pritiskom sesedel za več kot odstotek in pol.

Leto gre h koncu, morebitni kupci slovenskih delnic pa borzi vsaj za zdaj kažejo hrbet. Večina delnic seje minuli teden pocenila, indeks SBI TOP je tako izgubil 1,72 odstotka in petkovo trgovanje končal pri 1.062,38 točke. V primerjavi s petkom prej so se najbolj pocenile delnice Cinkarne Celje in Telekoma Slovenije. Borzni posredniki so sklenili za nekaj manj kot devet milijonov evrov poslov. Po odličnih devetmesečnih rezultatih seje nakupna vrsta pri Cinkarni skrčila, delnica se tako ceni, v minulem tednu je zdrsnila za dobre štiri odstotke. Po upadu ji je v prvi kotaciji sledila delnica Telekoma Slovenije, izgubila je 3,6 odstotka. Sredi tedna je telekomunikacijski operater objavil napoved poslovanja za prihodnje leto. Po načrtih bo skupina ustvarila 680,8 milijona evrov prihodkov in 20,1 milijona evrov čistega dobička. Skrčila seje tudi delnica pozavarovalnice Sava, minus je presegel tri odstotke. Nadzorni svet družbe je v četrtek za četrtega člana uprave za petletni mandat imenoval Davida Benedeka, ta je bil v preteklosti tudi član uprave NLB. V upravi že sedijo Marko Jazbec kot predsednik ter Polona Pirš Zupančič in Peter Skvarča. 

VZMD z nasprotnim predlogom za skupščino Petrola

V zadnjem tednu dni je upadla tudi vrednost delnice NLB, in sicer za 2,2 odstotka. Delničarji NLB so na ponedeljkovi skupščini potrdili izplačilo drugega dela letošnje dividende. Prvi del dividend v vrednosti 50 milijonov evrov je banka izplačala junija, po tokratnem sklepu bo izplačala še 50 milijonov evrov oziroma 2,5 evra bruto na delnico. V primer javi s petkom prej se je znižala še vrednost delnice Krke in Luke Koper, prva se je skrčila za 1,7 odstotka, druga pa za 1,6 odstotka. Pod gladino seje spustil še Petrol, njegova vrednost je upadla za slab odstotek, na izhodišču pa so ostale delnice Zavarovalnice Triglav. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je za skupščino Petrola, ki bo 27. decembra, vložilo nasprotni predlog, naj skupščina upravi družbe naloži, da vsak mesec vladi pošilja zahtevek za refundacijo nastale škode zaradi zakonske regulacije cen. Če se ta ne bo odzivala, predlagajo, naj družba uveljavlja zahtevek po sodni poti. Mt. K. 

  • Medij: Finance
  • Avtor: Mt. K.
  • Datum objave: ponedeljek, 19.12.2022
  • Stran: 10