• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 09.01.2023

finance ljubljanska borza

Na ljubljanski borzi si letos lahko obetamo pozitivno leto, če velja rek iz naslova. Uvodni teden je prinesel rast večine delnic in skok indeksa za dobra dva odstotka.

V pregovorih je veliko resnice in vlagatelji na ljubljanski borzi si gotovo želijo, da bi se uresničil tudi tisti, da se po jutru pozna dan. Razpoloženje v uvodu v novo leto je bilo tam zelo pozitivno. Promet je bil sicer bolj skromen, na tedenski ravni pa so pridobile vse najpomembnejše delnice. Osrednji indeks SBI TOP je zrasel za dobra dva odstotka in se povzpel na 1.067,89 točke. Borzni posredniki so v minulem sicer skrajšanem tednu sklenili za 5,1 milijona evrov poslov. Največ so izjemoma prispevale delnice največje banke v državi NLB, sledile so tradicionalno najprometnejše, delnice novomeškega farmacevta Krke. Uvodni teden novega leta je sicer minil bolj mirno in večinoma brez posebnih objav najpomembnejših družb, ki kotirajo na borzi. Največ so v primerjavi s tednom prej pridobile delnice Save Re, zrasle so za 7,6 odstotka. Sledile so delnice Cinkarne Celje, ki so bile prvi trgovalni dan novega leta tudi najprometnej še, v tedenski primerjavi pa so se okrepile za skoraj 3,5 odstotka.

Odličen začetek tudi za Krko, Petrol...

Podražile so se tudi delnic« Krke, in sicer za 2,4 odstot ka, delnice NLB pa za skora odstotek. Medtem so delnici Petrola pridobile 1,5 odstotka, delnice Zavarovalnice Triglav pa 1,2 odstotka. Delnic« Telekoma Slovenije so minuli teden zrasle za 1,7 odstotka. Vseslovensko združenje malih delničarjev je sporočilo, da je zoper telekomunikacijskega operaterja zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni vrednosti 122,69 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo. Najmanj, za 0,4 odstotka, so se na tedenski ravni zvišale delnice Luke Koper. Ta je konec tedna objavila sklic izredne skupščine, ki bo 6. februarja. Delničarji bodo odločali o tem, ali iz nadzornega sveta odpokličejo Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca ter za štiriletni mandat imenujejo Boruta Škrabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja. Mt. K. 

  • Medij: Finance
  • Avtor: Mt. K.
  • Datum objave: ponedeljek, 09.01.2023
  • Stran: 10