• Medij: Delo
  • Datum objave: sobota, 06.11.2021

MERCATOR ZAPUŠČA LJ BORZO 6 11 2021

Izredna skupščina Holding Fortenova ima več kot 90 odstokov glasovalnih pravic in predlaga iztis preostalih delničarjev

Največji slovenski trgovec se bo po 25 letih, kot kaže, umaknil z Ljubljanske borze. Na zahtevo Fortenove bodo namreč delničarji decembra na skupščini glasovali o iztisu preostalih delničarjev. Leta 1997, to je v letu vstopa na borzo, je imela družba več kot 31.000 delničarjev, zdaj bo iztisnjenih še zadnjih 1445.

Karel Lipnik

Mercator za 6. december sklicuje izredno skupščino delničarjev, ki bo glasovala o iztisu malih delničarjev. Če bo predlog sprejet, bodo preostali delničarji prejeli po 36 evrov za delnico. Z iztisom bo Fortenova postala stoodstotna lastnica Mercatorja in umik delnic z borze bo zgolj formalnost.

Ob polletju je imel Mercator 1445 delničarjev, vendar pa med njimi ni več večjih naložb slovenskih vlagateljev. Fortenova ima 89,4 odstotka delnic Mercatorja, še 0,67 odstotka pa je lastnih delnic (s tem ima Fortenova več kot 90 odstotkov glasovalnih pravic). Od preostalih delničarjev je 9,49 odstotka vseh delnic na fiduciarnih računih bank, dejanski lastniki pa so pretežno hrvaški pokojninski skladi. Ti so ob naskoku Agrokorja na Mercator pomagali Ivici Todoricu pri prevzemu, zdaj pa bodo z iztisom pomoč sklenili z veliko izgubo.

Fortenova je več kot 90 odstotno lastništvo pridobila septembra, ko je sklicala skupščino delničarjev, na kateri je predlagala prenos slabih šestih milijonov evrov terjatev, ki jih ima hrvaški holding do Mercatorja, v lastniški delež. Pri tem je bila izključena prednostna pravica preostalih delničarjev.

Z dokapitalizacijo je Fortenova postala več kot 90 odstotna lastnica trgovca, s tem pa so po veljavni zakonodaji izpolnjeni pogoji, ko lahko večinski delničar izplača preostale delničarje.

Na sklep septembrske skupščine sta bili sicer vloženi dve izpodbojni tožbi. Prvo je vložil hrvaški državljan Zvonimir Labaš, ki se, sodeč po zapisniku skupščine, ne strinja s ceno, po kateri je bila izvedena dokapitalizacija. Drugo pa sta vložila Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in odvetniška družba Ronnie Christopher Horvat, ki se na skupščini, med drugim, nista strinjala z izključitvijo malih delničarjev.

Prihod in odhod najboljšega soseda

Delnice Mercatorja so bile na Ljubljansko borzo uvrščene 4. aprila 1996 na takratni prosti trg Ljubljanske borze. Prvi trgovalni dan je njihov tečaj dosegel 21,19 evra (preračunano iz tolarjev po srednjem tečaju Banke Slovenije). V prvo borzno kotacijo pa so bile uvrščene konec leta 1997. Takrat je imel Mercator več kot 31.000 vlagateljev, pri čemer so mali vlagatelji obvladovali več kot tretjino lastništva trgovca.

Vrh so delnice dosegle leta 2007, ko so bile četrte najbolj trgovane, za NKBM, Krko in Telekomom Slovenije. Skupno je bilo tega leta z delnicami Mercatorja sklenjenih 8278 poslov v skupni vrednosti 216 milijonov evrov. Z 1,26 milijarde evrov tržne kapitalizacije je bil Mercator takrat tudi šesta najvrednejša borzna družba. Zdajšnja tržna kapitalizacija družbe znaša 225 milijonov evrov. Letos je bilo z delnicami Mercatorja sklenjenih 114 poslov v skupni vrednosti 72.726 evrov.

Tudi Fortenova pred lastniškim pretresom

Lastniške spremembe čakajo tudi Fortenovo. Največji lastnici hrvaškega holdinga, ki je nastal na pogorišču Agrokorja, sta ruski banki Sberbank in VTB. Prva je bila tudi 18 odstotna lastnica Mercatorja, a je ta delež prepustila Fortenovi, v zameno pa dobila delnice hrvaškega holdinga. Transakcija je bila opravljena v času prenosa delnic Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo. Sberbank je tako okoli 44 odstotna lastnica Fortenove, še 7,5 odstotka delnic pa ima VTB. Obe pa se bosta v dveh letih umaknili iz lastniške strukture holdinga.

Sberbank se umika iz tega dela Evrope, saj ima zaradi gospodarskih sankcij proti Rusiji omejeno poslovanje. Sankcije je EU uvedla po ruski zasedbi ukrajinskega Krima. Sberbank sicer v EU lahko posluje, ima pa omejene transakcije z matično banko v Rusiji. Ta teden je banka prodala tudi vse poslovalnice v Sloveniji Gorenjski banki.

Preostali delničarji Fortenove so nekdanji upniki Agrokorja.