RADIO KOPER, 20.05.2008, PRIMORSKI DNEVNIK, 17:30

S prispevki naših novinarskih kolegov ostajamo na primorskih temah. Delničarji Pomorske družbe so na opoldanski skupščini odločali o razveljavitvi lani sprijetega sklepa o dokapitalizaciji. Slednji je predvsem med malimi delničarji dvignil kar veliko prahu.
LADO BANDELJ: Naj spomnimo, da je Pomorska družba 21% lastnica Splošne plovbe, ustanovljena pa je bila, da bi

poplačali zaposlene, ki so v prvi polovici 90-ih let prejemali prenizke plače z deleži v podjetju. V minulih letih je večino delnic odkupila družba Istra Invest v lasti Nemškega ladjarja Petra Deleja, ki je lani poleg Pomorske družbe postal tudi večinski lastnik Splošne plovbe. Na lanski skupščini pa so uprli mali delničarji in vložili tožbe zaradi nameravanja zaprtje dokapitalizacije. To so danes umaknili. Marko Mencin iz Mercate.
MARKO MENCIN: Tako kot smo zatrjevali v sodnem postopku se je izkazalo, da sta tudi delničarja, ki sta v lanskem letu izglasovala sporno dokapitalizacijo Pomorske družbe danes glasovala za razveljavitev tega sklepa in s tem potrdila navede malih delničarjev, da dokapitalizacija družbe ni bila skladna z zakonskimi zahtevami niti ni bila v korist vseh delničarjev.
BANDELJ: Predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič pa je dejal, da so Pomorsko družbo pripravljeni dokapitalizirati mali delničarji seveda pod istimi pogoji.
KRISTJAN VERBIČ:Naša prizadevanja v tem smislu se nadaljujejo. Mi imamo precej postopkov odprtih v zvezi z dogajanjem v Pomorski družbi in mo že zadovoljni s tem kar smo do sedaj dosegli. Tudi v smisli tega, da je sama cena delnica Pomorske družbe pričela rasti in v času, ko smo se mi vključili v to zgodbo skoraj da podvojila.
BANDELJ: Na skupščini tudi niso sprejeli nasprotne predloge Vseslovenskega združenja malih delničarjev med njimi tudi tistega o delitvi dobička.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Bandelj Lado
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Primorski dnevnik
Datum: 20. 05. 2008
Termin: 17:30
Trajanje:2