RA SLOVENIJA 1, 12.09.2006, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 07.00
Vladni predlog davčnih sprememb bo danes predmet razprave na Ekonomsko-socialnem svetu. Po napovedih ga bodo presojali tudi vladni odbori. Finančno ministrstvo je v besedili zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb na podlagi številnih prejetih pripomb vključilo nekaj manjših sprememb. Več predlogov in pobud so predstavili tudi udeleženci sinočnje okrogle mize, ki jo je v Centru Evropa v Ljubljani pripravil vladni Urad za informiranje. Erika Štular.


ERIKA ŠTULAR: Vsi se strinjajo, da so zdaj visoke plače preveč obdavčene in da so spremembe nujne, je ponovil minister Andrej Bajuk. Izbrali smo model, ki najmanj vpliva na socialno razslojevanje.
ANDREJ BAJUK (minister za finance): Za tri četrtine vseh zavezancev ta povišica splošne olajšave za 11 odstotkov od 2522 evrov na 2800 dejansko več kot kompenzira vse, kar so dobivali preko olajšav, ki pa so bile omejene na 2 odstotka osnove.
ŠTULAR: Novi davčni sistem bo privlačnejši za podjetja, smo slišali, ohranja olajšavo za raziskave, ki jo po besedah ministra Jureta Zupana podjetja premalo poznajo.
JURE ZUPAN (minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo): Vse delo in razvoj prototipa je razvoj. se pravi celoten ta strošek gre lahko v olajšavo. Recimo drug primer je poskusna proizvodnja.
ŠTULAR: Robert Ferko iz Droge Kolinske je ocenil.
ROBERT FERKO (predsednik uprave Droge Kolinske): Sem prepričan, da so to spremembe v pravi smeri. Res pa vsi pričakujemo, no, sploh gospodarstvo, jaz sem tudi prepričan, da bodo tem spremembam sledili še novi koraki.
ŠTULAR: Udeleženci so imeli številne predloge. Od olajšav za podoktorske sodelavce do obdavčenja kapitalskih deležev. Kristjan Verbič, Društvo malih delničarjev.
KRISTJAN VERBIČ (Društvo malih delničarjev): Po ocenah številnih strokovnjakov bi krajše obdobje omogočilo na davčni strani boljši iztržek in na drugi strani boljše funkcioniranje kapitalskega trga.
ŠTULAR: Minister Bajuk je odgovoril.
BAJUK: Mislim, da je ključen problem, ni toliko pri obdavčitvi v Sloveniji, ampak zagotovitev pravne varnosti malih delničarjev. Na tem trenutno delamo in sem prepričan, da boste zadovoljni, ker gremo v neko normalizacijo tega, kar še nismo imeli.
ŠTULAR: Janez Oblak je predlagal odpravo družinske olajšave.
JANEZ OBLAK: Poznamo, da je cca. 650000 vzdrževanih članov, bi lahko ta ista sredstva prenesla na drugo ministrstvo, Ministrstvo za delo in socialo in bi se stvar pri dohodnini sila poenostavila.
ŠTULAR: Po besedah državnega sekretarja Andreja Širclja olajšava ostaja v zakonu.
ANDREJ ŠIRCELJ (državni sekretar na Ministrstvu za finance): Davki so navadno, če je 50 procentov stroke pa 50 procentov politike, predvsem pravijo če je preveč potem politike, to ni dobro. Morda tudi, če je preveč stroke, to ni dobro.
ŠTULAR: Veliko razprav je tudi o tem, komu bodo zavezanci lahko namenili del dohodnine. Breda Kutin je predlagala potrošniške organizacije.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Štular Erika
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 12. 09. 2006
Termin: 07:00
Trajanje:3