RA SLOVENIJA 1, 14.08.2006, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Danes je zasedala skupščina delničarjev Mladinske knjige - Založba. Med drugim so obravnavali tudi predlog malih delničarjev ki so predlagali, da se oblikuje strokovna skupina, ki bi ovrednotila tržno vrednost delnic. Predlog, z več kot 90%, ni bil podprt. Uroš Kokošar.
UROŠ KOKOŠAR: Delničarji so vse predloge sprejeli oziroma zavrnili z več kot 90% večino vseh glasov. Tako so sprejeli sklep o uvedbi kosovnih delnic družbe Mladinska knjiga - Založba. In kaj to pomeni? Glavni direktor Milan Matos.


MILAN MATOS: Vsebinsko čisto isto, samo nominala se ne imenuje več v tolarjih ampak v kosovnih delih. Delež, vsak delničar ima enako število delnic kot jih je imel doslej, samo niso več nominirane v tolarjih, ampak so nominirane v kosu. On ima recimo zdaj pri nas 1,2 milijoninko je ena delnica, prej je bila pa 1000 tolarjev.
KOKOŠAR: Večina pa je nasprotovala predlogu malih delničarjev, ki so predlagali da se oblikuje skupina, ki bi ovrednotila tržno vrednost delnice.
MATOS: Tržno vrednost delnice pa ne more nobena komisija ugotavljati, ampak jo pač ugotavlja … Na ta predlog malih delničarjev, ki je bil uvrščen na njihovo zahtevo manjšinsko, ni bil seveda sprejet. To je bila tudi glavna zahteva za sklic skupščine.
KOKOŠAR: Potrdili so tudi predlog uprave in nadzornega sveta o višini dividende, ki znaša 221 tolarjev za delnico, ta je za 20% viša kot lani, o nagradi članom nadzornega sveta ter prenose skoraj 180 milijonov za naslednje leto, ki jih bodo porabili za razvoj podjetja.
MATOS: Seveda pa imamo tudi načrte razvoja in rasti v prihodnjem letu in verjamem, da bomo en del tega porabili tudi za začasno financiranje raznih projektov, ki se odpirajo.
KOKOŠAR: Kot je povedal Milan Matos se želijo še utrditi na trgih izven Slovenije, kjer so v lanskem letu pridobili skoraj tretjino od skoraj 28 milijard čistih konsolidiranih prihodkov. Mladinska knjiga Založba je že prisotna na trgih bivše Jugoslavije in Bolgarije, letos pa načrtujejo preboj tudi na Romunski trg.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Kokošar Uroš
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 14. 08. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:2