RA SLOVENIJA 1, 11.08.2006, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 07.00

Danes je začel veljati novi zakon o prevzemih. Ta naj bi v prvi vrsti odpravil najbolj žgoče težave na področju prevzemov družb, kot so povezane osebe, usklajeno delovanje in parkirišča delnic, poleg tega pa uvaja še nekatere druge novosti. Tako med drugim širi krog družb, ki so zavezane določbam, odpravlja tranzicijske posebnosti, kot sta Kapitalska in Odškodninska družba, uvaja visoke kazni za neupoštevanje določb, večje naj bi bilo tudi varstvo malih delničarjev. Zakon je bil dolgo pričakovan in nekatere določbe so že povzročile številne transakcije med udeleženci trga kapitala. To je vplivalo tudi na borzno trgovanje z delnicami v minulih dveh mesecih, saj je bilo to večje kot je običajno za ta čas. Simeona Rogelj.

SIMEONA ROGELJ: Lastniki kvalificiranih deležev se bodo v prihodnjih 30 dneh morali odzvati predvsem na določilo 75. člena. Dušan Pšeničnik z gospodarskega ministrstva.
DUŠAN PŠENIČNIK (Ministrstvo za gospodarstvo): Do 11. septembra bodo vse osebe, ki presegajo 5-odstotni delež glasovalnih pravic v ciljnih družbah morale o tem obvestiti izdajatelje in Agencijo.
ROGELJ: Za nespoštovanje tega določila so zagrožene kazni do 10 milijonov tolarjev za pravne osebe in 100000 tolarjev za posameznika. Namestnica direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev Alja Markovič Čas.
ALJA MARKOVIČ ČAS (namestnica direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev): To so kar precej velike sankcije, tako da predlagamo, da se tega poročanja lotijo imetniki z vso resnostjo.
ROGELJ: Drugo pomembno določilo, ki bo najverjetneje povzročilo še številne transakcije z deleži, je 76. člen. Po njem bodo morale družbe, ki delujejo usklajeno in presegajo prag 25 odstotkov tega znižati ali objaviti prevzemno ponudbo, še opozarja Pšeničnik.
PŠENIČNIK: Te osebe, ki delujejo usklajeno in presegajo prevzemni prag, dajo prevzemno ponudbo, če v roku 12 mesecev ne uskladijo svojega portfelja tako, da prevzemnega pragu več ne presegajo.
ROGELJ: To bo med drugim zahtevalo poostren nadzor Agencije, kar pa bo težko, saj se nadzornik že dlje časa sooča tudi s pomanjkanjem strokovnih kadrov, dodaja Alja Markovič Čas.
MARKOVIČ ČAS: Kadrovsko smo podhranjeni, tudi zaradi registra skupščinskih sklepov bo to za Agencijo velik zalogaj. V tem hipu še iščemo rešitve, kako bomo zmogli vse dolžnosti.
ROGELJ: Predsednik nadzornega sveta Ljubljanske borze Zdenko Podlesnik od nove zakonodaje med drugim pričakuje večji promet na Borzi. Ostaja pa skeptičen do obnašanja države kot večinske lastnice. Morda bo ravno ta na koncu najbolj izigrala male delničarje, tudi po novi zakonodaji, pravi Podlesnik.
ZDENKO PODLESNIK (predsednik nadzornega sveta Ljubljanske borze): V spominu mi je ostala korektna izjava guvernerja naše banke magistra Gasparija, da Nova ljubljanska banka bi morala objaviti prevzemno ponudbo za Banko Celje in to bi bil pravi način že po prejšnjem zakonu. Pa ga ni in tudi dvomim, da bo to po novem zakonu.
ROGELJ: Kako se bo omenjena zakonodaja dejansko obnesla v praksi, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da so se vse pomembne prevzemne zgodbe že zdavnaj zgodile.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 11. 08. 2006
Termin: 07:00
Trajanje:3