http://www.sta.si/vest.php?id=1089820
Bilančni dobiček Farm Ihan ostaja nerazporejen
Ihan, 21. septembra (STA) - Delničarji Farm Ihan so na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 89 odstotkov kapitala, med drugim sklenili, da ostane bilančni dobiček družbe v višini 28,4 milijona tolarjev nerazporejen in se bo o njem odločalo v prihodnjih letih. Skupščina se je seznanila tudi z lanskim poslovanjem ter upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico, so sporočili iz Farm Ihan.


Za revizorja za tekoče poslovno leto so delničarji Farm Ihan imenovali družbo Rating iz Celja. Skupščina pa je zavrnila dodatna predloga družbe pooblaščenke in KD Holdinga, ki ima 16,03-odstotni lastniški delež v družbi, za imenovanje posebnega revizorja, ki bi preveril poslovanje z lastnimi delnicami in finančnimi naložbami.
Pooblaščenka in večinska lastnica Farme Ihan, družba Emona Ihan pooblaščenka, je predlagala, da posebno revizijo izvede Ernst&Young, ter da stroške revizije, če ta ne pokaže nepravilnosti, nosi KD Holding. KD Holding pa je za posebnega revizorja predlagal družbo Constantia Plus.
Po pisanju nekaterih medijev naj bi bilo sporno poslovanje direktorja Farme Ihan Marka Višnarja, ki naj bi prek svoje družbe Tritri s posojili Farme Ihan prevzel družbo pooblaščenko. Višnar to sicer odločno zavrača.
Sicer pa so na današnji skupščini mali delničarji, ki imajo skupaj približno 30-odstotni lastniški delež v družbi, upravi Farm Ihan zastavili nekaj vprašanj o tekočem poslovanju družbe, medtem ko niso imeli posebnih glasovalnih predlogov, so v sporočilu za javnost navedli v družbi. Mali delničarji od vodstva družbe že nekaj časa zahtevajo, da tudi njim postreže z informacijami o poslovanju in stanju podjetja ter pošteni vrednosti Farm Ihan.
Mali delničarji Farm Ihan, ki je največja prašičerejska družba v Sloveniji z 243 zaposlenimi, namreč prodajajo svoj celoten lastniški delež v družbi v svežnju. Vseslovensko združenje malih deležnikov, ki zastopa tudi delničarje Farm Ihan, že sprejema ponudbe morebitnih kupcev delnic malih delničarjev. Višnar pa poskuša zaposlene delničarje prepričati, da prodaja paketa delnic ni v njihovem interesu.



Medij: STA (Splet)
Avtorji: STA
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Slovensko gospodarstvo
Datum: 21. 09. 2006