• Medij: Politikis
  • Datum objave: ponedeljek, 19.09.2016

Takoj na začetku: tudi na župana občine Ajdovščina Tadeja Beočanina smo naslovili dodatna vprašanja, s katerimi smo želeli razjasniti številne nejasnosti in vprašljivo vlogo občine pri menedžerskem prevzemu Mlinotesta - a Beočanin se je sedaj zavil v pomenljiv molk.

PREBERITE ŠE TO

http://www.politikis.si/?p=173413

Kavbojsko lastninjenje Mlinotesta: padajo že prve kazenske ovadbe, ATVP pa je očitno gledala proč! Več o tem TUKAJ.



Župan Tadej Beočanin je predhodno trdil, da bodo VZMD posredovali informacije o vstopu občine v Mlinotest v zakonskem roku. Vendar na VZMD trdijo, da jim informacij niso posredovali, oziroma, da niso posredovali bistvenega dela, pri katerem se sklicujejo na poslovno skrivnost.

Zato smo vprašali župana Beočanina, kakšna je lahko ta poslovna skrivnost, če vemo, da sama cena, ki je bistvena sestavina prodajne pogodbe, ni bila in ni poslovna skrivnost? Zanimalo nas je tudi, če se je z družbo Mlino d.o.o. dogovarjal za nestandardna določila? NI ODGOVORIL!

Naslednje vprašanje se je nanašalo na asistenco Občine Ajdovščina, ki je družbi Mlino d.o.o., pomagala pridobivati dodatne delnice Mlinotesta d.d. po 4-krat nižji ceni od tiste, ki jo je za pridobitev sama plačala. Zato nas je zanimalo, kakšne vse oblike je ta pomoč občine družbi Mlino imela? Je šlo samo za pravno pomoč (sklepanje pogodb), ali tudi kakšno drugo (finančno)? Zakaj niso poskrbeli, da bi tudi Občina Ajdovščina pridobila nekaj dodatnih delnic Mlinotesta d.d. po ceni, po kateri jih je pridobival Mlino d.o.o.?  Zanimalo nas je tudi, ali je to običajni način poslovanja Občine Ajdovščina, da vstopa v pogodbena razmerja z zasebnimi subjekti, v katerem imajo zasebni subjekti 4-krat ugodnejše pogoje od občine?

Če to ni običajni način poslovanja občine, zakaj je tako postopala v konkretnem primeru? NI ODGOVORIL!

Svojo odločitev o vstopu v lastniško strukturo Mlinotesta so na občini zagovarjali z javnim interesom da se zaščitijo delovna mesta in prepreči prodaja Mlinotesta tujcem. Omenili smo dejstvo, da se je praktično vsak od kreditno financiranih »podvigov« uprav, ki so želele olastniniti posamezno podjetje, ki so ga upravljale, končal na način, da je bilo podjetje potrebno prodati tujcem.

Vprašali smo, kakšna jamstva imajo na občini, da v konkretnem primeru - ko se uprava, namesto s poslovodenjem, ukvarja z lastninjenjem - ne bo isto, kot v številnih razvpitih in tragičnih primerih? Ali ni ravno menedžerski prevzem z izposojenim denarjem najzanesljivejša pot v tuje lastništvo? NI ODGOVORIL!

Zanimalo nas je tudi, kako to, da se je javni interes izkazal pri pridobivanju delnic Mlinotesta d.d. po 4,36 EUR, ni pa se izkazal pri pridobivanju delnic Mlinotesta d.d. po 1,10 EUR? Zato smo župana vprašali, ali je podal kakšen predlog, da se javni interes ugotovi tudi pri pridobivanju delnic po 1,10 EUR, in ali je o tem sploh odločal občinski svet?!

A ker predloga po naših informacijah sploh ni dal, zanimalo nas je, zakaj je tako ravnal? In ali je pridobil odločbo Evropske komisije o dovoljenosti državne pomoči družbi Mlino d.o.o. (tudi pomoč lokalnih skupnosti namreč šteje za državno pomoč)? Kdo bo odgovarjal in nosil posledice, če se izkaže, da je pri celotni transakciji šlo za nedovoljeno državno pomoč?! NI ODGOVORIL!

ŽUPAN AJDOVŠČINE BEOČANIN LE ODGOVORIL NA NOVINARSKA VPRAŠANJA

Občina Ajdovščina je VZMD posredovala vse, kar po zakonu lahko in to v zakonskem roku, tudi ceno, za katero je občina lani plačala za delnico in skupni znesek kupnine. Ta podatka sta bila že tedaj javna. Prav tako je večina vseh dokumentov, ki jih je mag. Kristjan Verbič v imenu VMZD od občine zahteval, že več kot leto dni javno dostopnih na spletni strani občine. Je pa del delničarske pogodbe označen kot poslovna skrivnost in po zakonu (ZGD) je eden od partnerjev ne sme razkriti brez soglasja ostalih. Čakamo na njihove odgovore. Večina ostalih vprašanj, pod katere se je podpisal urednik Politikisa Aleš Ernecl, se nanaša na ceno delnic iz prevzemne ponudbe (1,1 evra za delnico). Še enkrat ponavljam, da občina pri oblikovanju cene ni sodelovala kot tudi ne pri prevzemu samem. Očitek, da je občina ravnala negospodarno, ker ni skušala pridobiti delnic po 1,1 evra, pa je brezpredmeten, saj je bilo vsakomur jasno, da jih lastniki po tako nizki ceni ne bodo želeli prodati. To se je tudi potrdilo - vsega enajst lastnikov je prodalo za 5.000 evrov delnic. Po vašem ‘kavbojsko’ lastninjenje ima soglasja ustreznih državnih inštitucij. Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin



mlinotest-beocanin2