• Medij: Primorske novice
Ne pozabite na svoje vrednostne papirje
Z novim letom se ukinjajo registrski računi - Kaj zdaj?
Čeprav morda zdaj še ne vedo prav dobro, kaj se dogaja, bo moralo približno 240.000 Slovencev do novega leta nekaj narediti s svojimi delnicami, večinoma tistimi, ki so jih dobili za svoje certifikate ob osamosvojitvi Slovenije. Tudi če ne bodo naredili ničesar, bodo zaradi tega imeli določene stroške.

SLOVENIJA ► Klirinško depotna družba (KDD) bo z novim letom ukinila brezplačne registrske račune, na katerih so še shranjeni vrednostni papirji približno 240.000 Slovencev. Skupna vrednost vseh delnic na registrskih računih naj bi znašala približno 1,5 milijarde evrov. Z vidika številnih posameznikov pa je vrednost njihove premoženja tako nizka, da se jim ne izplača odpirati trgovalnih računov za upravljanje s temi vrednostnimi papirji.
Nobena rešitev ni povsem brezplačna
Možnosti, kaj naj do novega leta naredi nekdo, ki je že pozabil na svoje delnice, je več. Lahko se jim formalno, torej z overitvijo na upravni enoti ali pri notarju (kar ni zastonj), odpove.
Lahko odpre trgovalni račun, na katerem delnice obdrži ali proda naprej, vendar tudi odprtje, vodenje in zaprtje trgovalnega računa ni brezplačno. Lastnik registrskega računa lahko svoje vrednostne papirje tudi pusti vnemar, zaradi česar bodo njegove delnice po novem letu prešle v sodni depozit, od tam pa bi jih po petih letih (spet) nacionalizirala država. A tudi položitev na sodni depozit v večini primerov ne bo brezplačna; stroški bodo odvisni
od vrednosti vrednostnih papirjev.
Kako ostati lastnik brez izgube?
Borznoposredniške hiše in banke so zdaj pripravile -več ponudb za tiste lastnike delnic, ki se ne bi radi kar tako odpovedali svojemu lastništvu, hkrati pa si ne želijo z njimi nakopati dodatnih stroškov. Ponujajo jim preverjanja, koliko so sploh vredne njihove delnice, in odprtje trgovalnih računov, na trg pa prihajajo tudi ponudbe novih vzajemnih skladov. Borznoposredniška hiša Ilirika, denimo, lastnike registrskih računov vabi, n^svojedelnice brezplačno zamenjajo za delnice
njihove nove družbe Ilirika Modra zvezda.
Včeraj je svojo ponudbo predstavilo tudi Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD). Zamislili so si zastopniško shemo Delniška opora, na katero
bodo lahko imetniki registrskih računov prenesli svoje premoženje po razumnih stroških. Po besedah predsednika VZMD Kristjana Verbiča ima kakšnih 110.000 lastnikov registrskih računov delnice, vredne manj kot tisoč evrov. Za takšen portfelj bi v Delniški opori plačevali po devet evrov letnega nadomestila. V tej shemi bi ohranili vrednostne papirje in vse pravice kot na sedanjih registrskih računih.
V neprofitnem VZMD si .želijo, "da v republiki Sloveniji ostane čim več manjšinskih delničarjev," poudarja Verbič. Po njegovem bi bila velika škoda, če bi se ljudje odpovedali svojim vrednostnim papirjem in jih po petih letih spet prepustili državi, da bi ta prek SDH spet začela upravljati s podjetji.
JANA KREBELJ
Po ocenah države bi odprtje trgovalnega računa, stroški vodenja računa in nadomestilo za vzdrževanje stanja na računu v povprečju stali med 27 in 35 evri na leto. Imetnik registrskega računa naj se zato najprej pozanima, koliko je sploh vreden njegov portfelj, in premisli, kaj želi s svojimi delnicami sploh narediti.
Lastniki delnic imajo le še malo časa za razmislek, kaj storiti s papirji, da ne bodo imeli več stroškov kot koristi.
  • Medij: Primorske novice
  • Avtor: Jana Krebelj
  • Rubrika: Aktualno
  • Stran: 2