• Medij: TV Slovenija 1

Odmevi20092016

TV SLOVENIJA 1, 19.09.2016, ODMEVI, 22:22
IGOR BERGANT(voditelj): Prejšnji teden je, kot smo poročali, Agencija za trg vrednostnih papirjev tožilstvu ovadila prvega moža Gorenja Franja Bobinca zaradi razširjanja notranjih informacij. Bobinac naj bi namreč predsedniku vlade Cerarju sporočil, da japonska družba Panasonic, ki je solastnica podjetja, opravlja skrbni pregled družbe. Gorenje je javnost o tem obvestilo šele 14 dni pozneje. Po objavi te informacije, ki nakazuje možnost, da bi Panasonic povečal svoj delež v Gorenju, je vrednost delnic velenjskega podjetja precej poskočila in še raste. In to pomeni, da so kupci Gorenjevih delnic tik pred javnim razkritjem te informacije precej zaslužili. Govorimo o zaslužku za 20% in več. Kot ugotavlja Marko Štor, so bile v preteklosti ovadbe zaradi zlorabe notranjih informacij zelo, zelo redke. Le ena oseba pa je bila do zdaj obsojena in to ne pravnomočno, prejšnji teden.


MARKO ŠTOR (novinar): Prvi se je pod očitki zlorabe notranjih informacij znašel dolgoletni direktor Gorenja Jože Stanič. Stanič je novembra 2002, dan po objavi članka v Financah, o možnem prevzemu Gorenja, prodal za več kot sto milijonov takratnih tolarjev Gorenjevih delnic. Sam je zanikal, da bi zaradi višje cene sam sprožil take govorice o prevzemu.
JOŽE STANIČ (nekdanji direktor Gorenja, 4.11.2002): Mi nismo dovolj močni, da bi sprožili sami take govorice.
ŠTOR: Delnica Gorenja je nato v naslednjem mesecu izgubila skoraj 20 odstotkov vrednosti. Stanič pa je bil pet let kasneje na sodišču oproščen. Podobno se je, z oprostilno sodbo, končalo tudi za Marka Kryžanowskega, nekdanjega direktorja Petrola. Očitali so mu, da je aprila 2008, le nekaj dni pred objavo rekordnih rezultatov poslovanja, kupil delnice v višini 63 tisoč evrov. Kryžanowski je v zagovoru trdil, da je z nakupom pokazal javnosti, da vodstvo verjame v dobro poslovanje družbe. Kryžanowski je svoje delnice zaradi finančne krize kasneje prodal celo z izgubo. Minuli četrtek pa je bila izrečena tudi prva obsodilna sodba. Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev je bil obsojen na pogojno, osemmesečno zaporno kazen, ker je, tako sodišče, le nekaj dni, preden je obvestil delničarje Velane o pomembnem sporazumu, sam kupoval Velanine delnice in si tako pridobil za 14 tisoč evrov koristi.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Prvič, ni bilo zakonskega okvira, da bi karkoli bili dolžni v zvezi s tem poročati. Poleg tega pa dejansko smo poročali, saj so bile zadeve javno objavljene, v smislu realne vrednosti delnice.
ŠTOR: V ZDA je trgovanje na podlagi notranjih informacij zelo strogo sankcionirano. Kršitelji odsedijo v zaporu tudi po deset let in več.