Financnitrgi.si, 19.09.2014

BANKA SLOVENIJE / NLB - nezaslišano zavajanje najuglednejših mednarodnih finančnih družb in vlagateljev - VZMD jih je, na podlagi neizpodbitnih dokazov, seznanil z nekaterimi prikrivanimi dejstvi, v želji po vzpostavitvi ustreznega nadzora, sankcioniranju odgovornih, ublažitvi posledic in ohranitvi preostanka kredibilnosti Republike Slovenije

NLB2-460x250Ker NLB, d.d., nadaljuje s škandalozno prakso zavajanja vlagateljev, domači bančni regulator (Banka Slovenije) pa v tem očitno ne prepozna resne težave in grožnje ter potencialnih katastrofalnih posledic, je bilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) o novih zavajanjih primorano obvestiti ugledne mednarodne družbe in ustanove, ki nič-hudega-sluteče sodelujejo pri izdajah obveznic NLB in njihovi ponudbi vlagateljem.

Po tem, ko je NLB, d.d., 15. novembra 2013 svojim vlagateljem v javni objavi zagotovila, da presega vse zahteve kapitalske ustreznosti, so bili ti vlagatelji že 18. decembra 2013 razlaščeni z utemeljitvijo Banke Slovenije, da je kapital NLB globoko negativen. Kljub več kot milijardnemu odstopanju svojega izračuna kapitala od tistega, ki ga je prikazala uprava NLB, Banka Slovenije ni videla potrebe po kakršnemkoli sankcioniranju uprave NLB, ki še danes deluje v enaki sestavi in z enako visokimi plačami, kot tudi ne potrebe po zaščiti vlagateljev, pa čeprav so bili ti eklatantno zavedeni.

V VZMD z obžalovanjem in ogorčenjem ugotavljajo, da NLB nonšalantno nadaljuje s prakso zavajanja vlagateljev ob sočasnem ščitenju takšnega početja s strani Banke Slovenije, ki tako še zdaleč ne opravlja vloge regulatorja in nadzornika naših bank. NLB je namreč 1. julija 2014 ponovno brezsramno zavajala vlagatelje, ko jim je na Luksemburški borzi ponudila v vplačilo nove obveznice (XS1081728195) in v prospektu (prav tako z dne 1. julija 2014) zapisala, da proti vpisu decembrskega izbrisa vlagateljev v sodni register potekajo trije pravni spori, a ob tem zatrdila, da »v času izdaje tega prospekta ni mogoče napovedati izida nobenega od teh sporov«.

Bilance NLB lepšajo davkoplačevalci

To neresnico je zapisala 27 dni po tem, ko je najpomembnejši od teh sporov že doživel pravnomočni sodni epilog. Dne 4. Junija 2014 je namreč Višje sodišče v Ljubljani s sklepom IV Cpg 474/2014 razveljavilo sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani Srg 2013/53822, s katerim so bili 18. decembra 2013 v sodni register vpisani izbris vseh dotedanjih delnic NLB (na čemer je temeljil tudi še isti dan izvršen izbris vseh podrejenih obveznic NLB), izdaja novih delnic (v izključni lasti Republike Slovenije) in spremembe statuta NLB (prilagojenega samovladi države v popolnoma podržavljeni NLB). Odločitev o razveljavitvi naštetih vpisov je bila dokončna, pravnomočna in brez možnosti pritožbe. Pomenila je preklic konstitutivnosti teh vpisov, pri čemer VZMD razpolaga z uradno dokumentacijo Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki neizpodbitno dokazuje, da je bil 27. junija 2014 ta sklep Višjega sodišča v Ljubljani vročen upravi NLB in njihovim odvetnikom ter Banki Slovenije.

To nedvomno dokazuje, da so se našteti 1. julija 2014, na dan izdaje prospekta obveznic XS1081728195, v celoti zavedali neresničnosti trditve, da »ni mogoče napovedati izida nobenega od pravnih sporov« proti registrskemu vpisu z 18. decembra 2013, a je uprava NLB to trditev tistega dne kljub temu zapisala v prospekt, s katerim je vlagatelje (med katerimi so bili tako tuji kot slovenski državljani) prepričala v vplačilo teh obveznic v višini kar 300 milijonov evrov.

Ker je Banka Slovenije z vsemi zgoraj naštetimi zavajanji seznanjena, a še vedno ne ukrepa ter ni pripravljena priznati niti njihove problematičnosti, se je bil VZMD primoran po pomoč pri zaščiti vlagateljev zateči k mednarodnim ustanovam, ki sodelujejo pri izdajah obveznic NLB in njihovi ponudbi vlagateljem. Dopis, s katerim je VZMD te ustanove obvestil o novih eklatantnih nepravilnostih in sprenevedanjih pri teh izdajah, je dostopen na spletnem naslovu:www.vzmd.si/images/Notification-NLB-20140912-Failure-to-disclose%20.pdf

V prvem neuradnem odzivu z ene od teh ustanov so predstavnikom VZMD zagotovili, da s pravnomočno razveljavitvijo vpisa decembrskega izbrisa v sodni register niso bili seznanjeni in da so nad tem ogorčeni, saj bi jih NLB o tem vsekakor morala obvestiti že pred izdajo obveznic, v skrajnjem primeru pa vsaj naknadno.