Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)

Pri ZPS ocenjujemo, da je novi predlog o dopolnitvah Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjev, ki je v fazi priprave, škodljiv tako za male delničarje kakor tudi za zaupanje v slovenski kapitalski trg.

Zakon bi velikemu številu potrošnikov, ki so deponirali svoje delnice na brezplačnih registrskih računih pri Centralni klirinško depotni družbi, prinesel nove in visoke stroške. Odpreti bi namreč morali trgovalni račun pri banki ali borznoposredniški družbi, tam pa plačevati ležarino in drage letne stroške vodenja. Takšni stroški so lahko boleči predvsem, za številne potrošnike, ki imajo v lasti le manjše število delnic, pogosto iz časa lastninjenja podjetij v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tudi če se bodo potrošniki odločili za prodajo delnic, bi bilo potrebno odpreti trgovalni račun, če pa ne bi storili nič, bi se sredstva naložila v sodni depozit, s posledico plačila sodne takse.

Pri ZPS smo prepričani, da Vlada te problematike ne sme reševati na način, pri katerem delničarji nosijo nesorazmerne stroške, obenem pa se jih sili k prodaji svojih naložb.

Ukrepi, katerih osrednji učinek je le povečanje dobičkonosnosti finančnega posredovanja, so resna ovira za razvoj kapitalskega trga pri nas.

Prav tako so v nasprotju z načeli projekta unije evropskih kapitalskih trgov, ki ga je februarja letos začela Evropska komisija, saj je za njegov uspeh pomembno prav učinkovito varstvo malih vlagateljev in spodbujanje njihovega zaupanja v dolgoročno vlaganje in varčevanje na kapitalskem trgu.   

https://www.zps.si/index.php/osebne-finance-sp-1406526635/nalobe/7299-zveza-potrosnikov-slovenije-proti-predlagani-ukinitvi-registrskih-racunov-pri-kdd