TV SLOVENIJA 1, 02.10.2013, DNEVNIK, 19.22

Vatikan zanika_navedbeJASMINA JAMNIK: Vatikan, kot kaže, ne bo finančno pomagal mariborski nadškofiji. Direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Federico Lombardi je namreč zanikal navedbe tednika L'Espresso, da bo vatikanska banka nadškofiji pomagala s štiridesetimi milijoni evrov brezobrestnega posojila. Lombardi je zanikal tudi trditev, da je papež Frančišek banko pred meseci sam zaprosil, naj pomaga zlomljeni nadškofiji v Mariboru.

 

SEKU M. CONDE: Lombardi je za slovenski program Radia Vatikan zanikal, da bi z nasedlo mariborsko nadškofijo reševali z brezobrestnim posojilom Vatikanske banke. Ta kredit ni bil ne mišljen in tudi ne bo odobren, zagotavlja Lombardi. Informacijo o finančni pomoči je objavil novinar Emiliano Fitipaldi, ki je pred dvema letoma prvi pisal o vatikanski reviziji poslovanja mariborske nadškofije. Fitipaldi je tokrat navajal neimenovane vire, ki pravijo, da naj bi papež Vatikanski banki pisal pred dvema mesecema. 

EMILIANO FITTIPALDI (novinar časnika L'Espresso): Kolikor vem, se je pri upravi in nekaterih kardinalih zavzel za pomoč škofijam v hudi stiski, v najhujši stiski pa je prav mariborska nadškofija.
CONDE: Da naj bi vatikanska banka v reševanje mariborske nadškofije prispevala 40 milijonov evrov, so zanikali tudi v Mariboru. Znesek brezobrestnega kredita bi jim vsekakor prišel prav, a za pokritje izgube, ki sta jo ustvarila holdinga Zvon 1 in Zvon 2 bi bilo 40 milijonov občutno premalo. Mariborska nadškofija naj bi se namreč utapljala v več kot 800milijonskem dolgu. V cerkvenih poslih je največ izgubila Nova Ljubljanska banka. Nekaj 100 milijonov evrov, brez vložkov je ostalo tudi 65 tisoč malih delničarjev. Zaradi finančnih akrobacij cerkvenih ekonomov so se v težavah znašla dobro stoječa slovenska podjetja, kot sta Helios in Cinkarna Celje. Nadškofijo pa so doletele tudi večmilijonske tožbe. Slovenska banka Raiffeisen jo na primer toži za 7,6 milijona evrov.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Conde M. Seku
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 02. 10. 2013
Termin: 19:22
Trajanje:2