RADIO SLOVENIJA 1, 02.07.2014, DOGODKI IN ODMEVI, 15.36

Val prodaje_Mercatorja_najbolj_koristi_delnicam_Pivovarne_LaškoJERNEJ SOBOČAN (voditelj): Agrokor je danes objavil prevzemno namero za odkup vseh delnic Mercatorja. Mali delničarji, teh je v Sloveniji približno 10 tisoč, bodo tako do začetka avgusta dobili prevzemno ponudbo v kateri bo cena za delnico najverjetneje 86 evrov. Navalu prodaje Mercatorja, so se danes najbolj, kar za 10 odstotkov podražile delnice Pivovarne Laško, torej družbe, ki se je prav s prodajo te trgovske družbe najbolj razdolžila. Urška Jereb Brankovič.


URŠKA JEREB BRANKOVIČ (novinarka): Današnja objava prevzemne namere pomeni, da bodomali delničarji najkasneje do 2. avgusta v poštne nabiralnike prejeli prevzemno ponudbo Agrokorja za odkup Mercatorjevih delnic. Po kolikšni ceni? Najverjetneje jim bo Agrokor ponudil 86 evrov za delnico. In kaj sledi za tem? Gregor Tekavec iz Društva malih delničarjev.
GREGOR TEKAVEC (Društvo malih delničarjev): Glede na to, da je čas dopustov, verjetno imeli maksimalen zakonski rok, to je 60 dni časa, da sprejmejo to prevzemno ponudbo.
JEREB BRANKOVIČ: In ključno vprašanje, kdaj bo denar na računih malih delničarjev? Takoj ko bo zadeva končana, pravi Tekavec.
TEKAVEC: To se pravi, ko se bo prevzemna ponudba iztekla, zdaj če govorimo, da bi šli v maksimalni zakonski rok, to je 60 dni, potem bi morali delničarji konec septembra ta denar dobiti oziroma najkasneje v začetku oktobra, takoj na začetku.
JEREB BRANKOVIČ: Zaradi odprodaje Mercatorja, se nadaljuje rast delnic Pivovarne Laško. Ta se je namreč, kot je znano, razdolžila za 75 milijonov, kar je za vlagatelje kot kaže več kot vzpodbudno. Delnice Pivovarne so se namreč od sredine junija podražile za 60 odstotkov, samo danes za 10. Marko Gombač NLB Skladi.
MARKO GOMBAČ (NLB Skladi): Po naših internih vrednotenjih je vrednost Pivovarne Laško tam nekje okrog 20, mogoče nekaj več in dejansko v bistvu s tem ko se je prodal Mercator, je bila to zelo pozitivna novica za delničarje Pivovarne Laško.
JEREB BRANKOVIČ: Velik del rasti na slovenski borzi, ki je po zaslužkih letos na tretjem mestu na svetu, gre sicer pripisati napovedani privatizaciji, dodaja Gombač.
GOMBAČ: To je tudi ključni dejavnik tveganja, se pravi če bi se politika odločila, da ustavi že napovedano privatizacijo.
JEREB BRANKOVIČ: Ob tem pa opozarja, da slovenske delnice niso več tako podvrednotene kot so bile na primer še pred dvema letoma, ampak so vse bolj primerljive z evropskimi.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 02. 07. 2014 
Termin: 15:36
Trajanje: