POP TV, 22.10.2013, 24 UR, 19.24

V Sloveniji_revizije_iz_tujineJANI MUHIČ: Vedno več je tujih revizorjev in visokih gostov pri nas. Celotna trojka direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj ter za piko na i še šef evroskupine Dijsselbloem. 
PETRA KERČMAR: Za zdaj samo poslušajo in analizirajo, svoje bodo, kot je znano, povedali novembra.
KATARINA MATEJČIČ: Uradniki z vseh vetrov si že cel mesec podajajo kljuko. Najprej sta množico slovenskih političnih vplivnežev obiskali dve tretjini zloglasne trojke, Evropska komisija in ECB, v četrtek pa je svojo, tokrat kar 12-dnevno misijo, začela še osemčlanska zasedba MDS. Torej zadnja tretjina trojke, ki pa je, tako kot vedno, strašno redkobesedna. Gospod Spilimbergo, kakšen komentar? 


SPILIMBERGO: Ne. 
MATEJČIČ: Torej bomo morali počakati do 28.?
SPILIMBERGO: Da.
MATEJČIČ: Takrat bo MDS predstavil preliminarno poročilo misije in njena ključna priporočila Sloveniji, ki so že nekaj časa podobna: uravnotežene javne finance, sanacija bančnega sistema, razdolžitev gospodarstva oziroma privatizacija. In podobne napotke poznavalci pričakujejo tudi letos, pa čeprav je Slovenija nekaj premikov na naštetih področjih v zadnjih mesecih vendarle naredila. A kaj, ko so ti premalo odločni in premalo radikalni. In predvsem prepočasni. Vseeno naši politiki ostajajo samozavestni.
UROŠ ČUFER (finančni minister): Mislim, da smo na približno enaki valovni dolžini. 
MATEJČIČ: Pa čeprav obiskom, bolj ali manj rednim, še kar ni videti konca. Včeraj se je tako v naši državi prvič ustavil tudi šef evroskupine Dijsselbloem, ki zagotavlja: to je običajno in torej ne gre za vršenje dodatnega pritiska na Slovenijo.
JEROEN DIJSSELBLOEM (šef evroskupine): Jaz bi rekel, da je to rutina. Mislim, da je bil MDS tukaj na redni misiji, to počnejo v vseh državah, kot veste. Jaz pa sem tukaj kot predsednik evroskupine, ampak bom šel v Madrid v ponedeljek, na Poljsko v četrtek in tako naprej. 
MATEJČIČ: Zato naša stran, ki danes za konec gosti še delegacijo direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj, ostaja vsaj navidez mirna. Kot pravijo, izrazito radikalnih ukrepov ne pričakujejo. A vprašanje je, kaj razumejo kot izrazito in predvsem, kaj je za njih radikalno. 

 

Medij: POP TV
Avtorji: Matejčič Katarina
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 22. 10. 2013 
Termin: 19:24
Trajanje: