TV SLOVENIJA 1, 07.04.2014, ODMEVI, 22:31

V Heliosu_zamenjali_člane_nadzornega_svetaJELENA AŠČIĆ (voditeljica): Na današnji skupščini Heliosa je novi lastnik, avstrijski holging Ring zamenjal člane nadzornega sveta. Ti so že imenovali novega predsednika uprave. To je postal finančni direktor Aleš Klavžar, saj se je po 33 letih vodenja Heliosa upokojil Uroš Slabinec. Avstrijci bodo zdaj objavili še prevzemno ponudbo za odkup delnic preostalih delničarjev podjetja. 


FLORJAN ZUPAN (novinar): 145-milijonski prevzem je za Avstrijce praktično končan, saj je dobrih 78% lastnikov že dobilo denar, mali delničarji ga bodo dobili po objavi prevzemne ponudbe. Predsednik uprave Ringa, ki je danes postal tudi nov nadzornik, je znova zagotovil, da novih odpuščanj ne bo. 
GERALD MARTENS (predsednik uprave Ringa): Helios bi moral zmanjšati število zaposlenih že lani, ko je imelo podjetje finančne težave. To je bil glavni razlog za slab lanski poslovni rezultat. 
ZUPAN: Mali delničarji pa so sicer napovedali izpodbojno tožbo na imenovanje nadzornikov. 
GREGOR TEKAVEC (Društvo malih delničarjev MDS): Če izhajamo v bistvu iz pojasnil predstavnika Ringa, je dejal, da želi vse imeti skladno z zakonodajo, zakonodaja je jasna, da je treba o posameznih članih nadzornega sveta v družbah na organiziranem trgu glasovati ločeno, oziroma posamično. To se seveda ni zgodilo. 
ZUPAN: Martens nam je tudi pojasnil, zakaj najemajo novo posojilo. 
MARTENS: Posojila bomo iskali v tujini. Potrebujemo dolgoročna posojila, z dobro vračanja od 5 do 6 let, ne več le treh mesecev. Kot veste, se eden od glavnih Heliosovih upnikov Raiffeisen umika iz Slovenije. 
ZUPAN: Holding, ki ga obvladujeta brata Martens, je sicer star znanec Slovenije, saj je od leta 2008 tudi lastnik podjetja Niko iz Železnikov. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 07. 04. 2014 
Termin: 22:31
Trajanje: