TV SLOVENIJA 1, 13.12.2013, DNEVNIK, 19.09

Ustavna presojaDEJAN LADIKA: Za sanacijo bank bodo prispevali tudi lastniki podrejenega dolga, torej hibridnih in podrejenih obveznic. Teh je približno 2000. V treh največjih bankah imajo za dobrih 400 milijonov evrov premoženja, v vseh bankah še dvakrat toliko. Nič več, čeprav bo o usodi njihovega dolga odločalo še ustavno sodišče, morda tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, jih bo Slovenija kot prva v Evropski uniji razlastila. 


FLORJAN ZUPAN: Samo tri največje banke imajo za 441 milijonov teh obveznic, največ Nova Ljubljanska banka in prav te banke so ljudi nagovarjale, naj razvežejo depozite in kupijo obveznice, ki bodo lahko brez vrednosti le v primeru stečaja bank. Vendar se je zdaj država odločila drugače, kljub temu, da tega doslej še nikjer ni zahtevala Evropska komisija. 
MITJA GASPARI (nekdanji guverner Banke Slovenije, včeraj): Slovenija je sprejela v svoj zakon nekaj, kar v evropski direktivi še ni dokončno sprejeto, ampak kot osnutek predlagano. 
ZUPAN: Vlagateljev, tako podjetij, kot posameznikov je več kot 2000, prek pokojninskih družb in zavarovalnic pa skoraj pol milijona in tudi ti bodo zdaj občutili razlastitev pri izplačilu rent. 
PETER FILIPIČ (predsednik uprave Pokojninske družbe A): Nas bo odpis podrejenih obveznic, za kar se je zakonodajalec odločil, država prizadela vse, investitorje, ki smo v to šli, vse pokojninske družbe, zavarovalnice in vse ostale, vendar pa ne v taki meri, da bi se to kaj bistveno odražalo na zavarovancih. 
ZUPAN: Približno 200 tisoč evrov bi tako za sanacijo bank moral prispevati tudi nekdanji svetovni in olimpijski prvak v metu kladiva, Primož Kozmus. Mali delničarji so se zato odločili za ustavno presojo zakona. 
RAJKO STANKOVIĆ (predsednik društva malih delničarjev MDS): Mi apeliramo na ustavno sodišče, naj odloči hitro, kakorkoli bo že odločilo, naj odloča po stroki in če bo odločala po stroki, je rezultat jasen. 
ZUPAN: Dokler dokapitalizacije bank ne potrdi Evropska komisija, pa imajo še upanje, da bodo dobili denar, zato tudi neformalni pritisk na ustavno sodišče, naj zadrži sporne člene zakona o bančništvu. Sodišče bi utegnilo neuradno o tem odločiti že prihodnjih četrtek. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 13. 12. 2013 
Termin: 19:09
Trajanje: