TV SLOVENIJA 1, 19.07.2010, DNEVNIK, 19.20

Uprava_Luke_Koper_kmalu_s_petim_lanomELEN BATISTA ŠTADER: Uprava Luke Koper bo najkasneje v enem letu dobila še petega člana. Tako je na današnji skupščini predlagala večinska lastnica luke država oziroma paradržavna sklada SOD in KAD. Tudi z drugimi predlogi za spremembo statuta je uspela preglasovati vse ostale delničarje, ki državnim posegov v luki ostro nasprotujejo. Toda brez zapletov tudi danes ni šlo, saj so predstavniki države na sejo prišli popolnoma nepripravljeni in brez argumentov.


EUGENIJA CARL: Čista blamaža je to, kar si je večinska lastnica država danes privoščila na skupščini luke. Da o amaterski roki, s katero maha po eni izmed najpomembnejših strateških družb, niti ne govorimo. Najprej je hotela take spremembe statuta, ki korenito spreminjajo način vodenja luke, med njimi tudi širitev uprave za še enega člana. Potem je kar na skupščini ta predlog umaknila, češ da je bolj ali manj enak zahtevam SODa in KADa. Ta dva pa sta zadnje popravke upravi poslala kar po faksu, nekaj minut pred skupščino.
KRISTJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih delničarjev): No, žal smo bili ponovno priča situaciji na sami skupščini z nasprotnim predlogom, ki je bil tako pomemben, korenite spremembe statuta, da je bilo tudi nemogoče ustrezno razumeti, obrazložiti.
CARL: Navzoči so terjali: država naj vendar tukaj in zdaj pove, zakaj bi rada vse spremenila in napihnila upravo, če takšna, kot je zdaj, žanje uspehe. Odgovora ni bilo. Predsedujoči skupščini je zato državno trojico poslal na telefon, naj se s svojimi šefi zmenijo, ali bodo vseeno vztrajali pri spremembah statuta. Nazaj so prišli le s kompromisom, da se novega člana imenuje v enem letu in ne v sprva predlaganih 6 mesecih, vpregli svojo glasovalno moč in tako bo. Vi danes niste imeli tehtne obrazložitve, zakaj je potrebno širiti upravo?
JOŽE TALER (Ministrstvo za promet): Ja, kot ste videli, je država svoj predlog umaknila in predlog je bil pač na glasovanju, ki sta ga dala SOD in KAD.
CARL: Predlog je bil v originalu vaš.
TALER: Mislim, da sem povedal svoje.
MLADEN JOVIČIĆ (član nadzornega sveta Luke Koper): Zelo očitno je, da država nenehno poskuša imeti politični vpliv v Kopru.
GREGOR VESELKO (predsednik uprave Luke Koper): Volja večinskega lastnika in kot tako jo moramo mi kot uprava podpreti.
CARL: Volja večinskega lastnika se menda imenuje Jadran Bajec. Gre za vidnega funkcionarja koprske SD, ki naj bi po vse glasnejših namigih že imel rezerviran 5. stolček v upravi. Ta je danes dobila razrešnico, brez nje pa sta ostala nekdanja uprava Roberta Časarja in stari nadzorni svet.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Carl Eugenija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, skupščina Luka Koper
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 19. 07. 2010 
Termin: 19:20
Trajanje:4