RA SLOVENIJA 1, 29.07.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15.42

Upanje za_izbrisane_imetnike_podrejenih_bančnih_obveznic_v_SlovenijiIzbrisani imetniki podrejenih bančnih obveznic v Sloveniji upajo na ugodno rešitev. Včeraj je namreč avstrijsko ustavno sodišče razglasilo, da je izbris podrejenih obveznic v Hypo banki neustaven. Šlo naj bi za kršenje ustavne pravice do lastnine, tar za retroaktiven poseg. Ali je bil tudi slovenski izbris ustavno sporen že nekaj mesece odloča naše Ustavno sodišče. Urška Jereb Brankovič.
URŠKA JEREB BRANKOVIČ: To je dobra novica za vse izbrisane imetnike slovenskih podrejenih obveznic v podržavljenih bankah, je prepričan predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič. 


RAJKO STANKOVIČ: Identično pa je, da so ugotovili, da gre za retroaktivni poseg in ugotovili so, da gre za poseg v lastninsko pravico, ki je pri nas tudi ustavna pravica in je neodtujljiva. 
JEREB BRANKOVIČ: Kot je znano prav o tem že skoraj leto dni odloča Ustavno sodišče, s tem, da je za dodatna pojasnila v zvezi s tem vprašanje že pred nekaj meseci zaprosilo tudi evropsko sodišče. Odgovora še ni. Stankovič zato Ustavnemu sodišču sporoča naslednje. 
STANKOVIČ: Avstrijski kolegi so dokazali, da tudi če je nekaj v Evropi priporočeno ni nujno, da je zakonito. 
JEREB BRANKOVIČ: Če bo Ustavno sodišče razsodilo v prid izbrisanim imetnikom podrejenih obveznic bo poleg zahtevkov treba poravnati tudi zamudne obresti, ki znašajo od 8 do 9 odstotkov.
STANKOVIČ: Ne razumem, da se niti vladi, niti finančnemu ministrstvu, niti Banki Slovenije, ki bo tisti naslov, ki bo moral v končni fazi plačati ceh svoje napačne odločitve, ne mudi, da se ta stvar reši.
JEREB BRANKOVIČ: Kot rečeno za zdaj ni jasno kdaj bo Evropsko sodišče slovenskemu Ustavnemu sodišču sporočilo svoje mnenje, ki sicer ne bo obvezujoče. Kakorkoli, če zadeva ne bo rešena do konca leta bodo zastaralni roki mimo in lahko pričakujemo začetek vlaganja odškodninskih tožb. 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 29. 07. 2015 
Termin: 15:42
Trajanje: