RA SLOVENIJA 1, 22.05.2013, DOGODKI IN ODMEVI, 15.42

So Rakovcu_štete_ure_na_vrhu_Zavarovalnice_Triglav_Potem, ko so se na predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca zgrnili očitki o zlorabi notranjih informacij in o dogovarjanju o prodaji Triglava mimo večinskega lastnika, to je države, časopisi pa so razkrivali afere s prodajo telefonov in poceni letalskimi kartami, je potezo povlekel še nadzorni svet naše največje zavarovalnice, ki je ponoči razpravljal o razrešitvi Rakovca in člana uprave Stanislava Vrtunskega. So Rakovcu štete ure na vrhu Zavarovalnice Triglav? Maja Derčar. 
MAJA DERČAR: Matjaž Rakovec, ki se je pred slabimi štirimi leti z mesta direktorja ljubljanske območne e4note povzpel na čelo uprave Zavarovalnice Triglav, ne odgovarja na vprašanja in ne pojasnjuje niti navedb, da se mimo države pogovarja o privatizaciji zavarovalnice, niti zlorabe notranjih informacij, ki mu jo očita Agencija za trg vrednostnih papirjev, ker je hrvaškemu Jutarnjemu listu še pred uradno objavo izdal podatek o višini letošnje dividende.

Nad Rakovcem visi Damoklejev meč očitkov in afer, a menda ga želi nadzorni svet zamenjati predvsem zaradi slabšega poslovanja, natančneje strmega upadanja premij. Na Zavarovalnici Triglav ob četrtletnih rezultatih priznavajo, da kljub krčenju stroškov ne morejo ublažiti upada premije. Te se v zavarovalnico steče za 5 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Triglav sicer beleži dobiček, zato so mali delničarji Slovenije, ki jih zastopa Rajko Stankovič, od Rakovca že pred časom zaman zahtevali pojasnilo. 
RAJKO STANKOVIČ: Mi že dalj časa opozarjamo, da bi zelo radi spoznali ekonomsko logiko, oziroma formulo za uspeh, da ti premije padajo, da ti tržni delež pada, tvoja dobičkonosnost se pa povečuje. 
DERČAR: Stankovič pravi, da Zavarovalnica Triglav morda beleži dobiček zaradi prenapihnjene vrednosti naložb, denimo zemljišč v BTC-ju. A Triglav ima še druge težave, med drugim z zavarovalnicami na Balkanu, ki so pogosto kapitalsko podhranjene. Tako je nadzorni svet sinoči soglašal z dokapitalizacijo družbe Triglav Osiguranje Beograd v višini 4,7 milijona evrov. nadzorniki se bodo znova sestali popoldne in takrat bo jasno tudi ali se mora Rakovec dokončno posloviti z vrha uprave. Neuradno naj bi ga zamenjal član uprave Andrej Slapar.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Derčar Maja
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 22. 05. 2013 
Termin: 15:30
Trajanje:3