TV SLOVENIJA 1, 10.03.2015, DNEVNIK, 19.09

Seja odbora_za_financeDEJAN LADIKA: Nadaljujemo s pripravami na izredno sejo državnega zbora o Banki Slovenije. Pred petkovo sejo, za katero so podpise prispevale vse parlamentarne stranke, od 14.00 poteka seja odbora za finance. Poslance zanima predvsem, ali smo res preplačali sanacijo bank in kakšno vlogo je pri tem imela Banka Slovenije, ki je postopke nadzorovala. 
VESNA ZADRAVEC: Da smo v banke vložili skoraj 5 milijard evrov, so krivi vhodni podatki, ki jih je zagotovila država, obremenitveni testi bank so namreč predvidevali, da bo v Sloveniji še tri leta recesija. A realnost je bila povsem drugačna. Z izjemo leta 2013 imamo že dve leti gospodarsko rast. 


ANDREJ ŠIRCELJ (SDS): Ali je šlo tukaj za servilnost Banke Slovenije do tega, do Evropske komisije, do IMF, ki pa so enostavno postavili take in take kriterije? 
STANISLAVA ZADRAVEC CAPRIROLO (Banka Slovenije): Tudi domače inštitucije so imele v tistih časovnih horizontih enake napovedi. 
ZADRAVEC: Narejeni sta bili dve reviziji, Banka Slovenije je vzela Delloitovo, ki je zahtevala največ davkoplačevalskega denarja. 
LUKA MESEC (ZL): In me zdaj zanima, zakaj niste upoštevali revizije Rolanda Bergerja, ki je bila očitno bolj ugodna za Slovenijo, se mi spet in še enkrat pojavlja sum, da ste to naredili za intenco, da ste dobili pokritje za razlastitev malih delničarjev. 
ZADRAVEC CAPRIROLO: Sumi, da je Banka Slovenije namenoma vplivala na to, da bi bili rezultati pregleda aktive in pa stresnih testov taki, da se izbriše imetnike podrejenih instrumentov, so absolutno absurdni. 
ZADRAVEC: In nenazadnje, komu je koristilo večmilijardno saniranje bank? 
MATEJ TONIN (NSi): Se s sanacijo bančnega sistema rešuje padle tajkune, druga pa, da se tajkunom končno jemlje tisto, kar ni bilo nikoli njihovo.
ZADRAVEC: Zaupanje v Banko Slovenije je omajano, poslanci se podobno kot pri zloglasnemu projektu TEŠ 6 zdaj zavzemajo za neodvisno revizijo. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zadravec Vesna
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 10. 03. 2015 
Termin: 19:09
Trajanje: