RA SLOVENIJA 1, 27.08.2010, DOGODKI IN ODMEVI, 15.57

PS_Sava_je_imela_konec_junija_nekaj_ve_kot_40_milijonov_evrov_medletne_izgubePoslovna skupina Sava je imela konec junija nekaj več kot 40 milijonov evrov medletne izgube, ki po zagotovilih predsednika uprave Janeza Bohoriča ne bo vplivala na tekoče poslovanje. Izgubo so povzročile predvsem slabitve terjatve do družbe Merfin, ki presegajo 33 milijonov evrov. Merfin je Savi zaradi neizpolnjevanja opcijske pogodbe vrnil desetino delnic Merkurja. S tem je Sava postala petinska lastnica Merkurja, ki pa je v vse večjih težavah. Prispevek Aljane Jocif. 


ALJANA JOCIF: V družbi, kjer je več kot 15.000 malih delničarjev so v prvem polletju ustvarili 82 milijonov evrov prodajnih prihodkov, kar je 4 odstotke manj kot v primerljivem lanskem obdobju in dobrih 40 milijonov evrov izgube. Predsednik uprave Save Janez Bohorič priznava. 
JANEZ BOHORIČ: Da mi te medletne izgube seveda da nismo veseli, ne pomeni pa prehudega udarca za Savo, ker to je izguba, ki je nastala zaradi slabitev in ni spremljana z odlivom denarja. 
JOCIF: Glavnino izgube so povzročile slabitve terjatev do Merfina. Sava je zato terjatve do družbe Merfin, ki je plačal le 5 od skupno 57 milijonov evrov, spremenila v lastniški delež Merkurja. Predsednik uprave Janez Bohorič pojasnjuje. 
BOHORIČ: Mi smo ocenili, da so delnice Merkurja dolgoročno boljša naložba kot pa terjatev do Merfina. 
JOCIF: Terjatve do Merfina bi bile negotove. V Savi menijo, da se Merkur lahko izvije iz težav. Morebitnega stečaja pa ne bi podprli, saj dvomijo, da bi premoženje Merkurja zadostovalo za poplačilo upnikov in delničarjev. 
BOHORIČ: Delničar Merkurja, zato kot delničar Merkurja seveda take variante ne morem podpreti. 
JOCIF: V Savi so delnice Merkurja slabili do nakupne cene. 
BOHORIČ: Do tega trenutka mi še nimamo nobene škode iz tega. Preostalih nekaj deset milijonov, kolikor je to še vredno v naših knjigah, bi v slučaju stečaja tudi izpuhtelo. 
JOCIF: Po Bohoričevih zagotovilih medletna izguba ne bo vplivala na dividendno politiko. 
BOHORIČ: Mi bomo svoje dividendne politike se držali, saj imamo med drugim v rezervah tudi 62 milijonov evrov rezerviranega denarja za take udarce. 
JOCIF: Sava bo tudi v prihodnje nadaljevala z nakupom lastnih delnic na trgu, predsednik Bohorič pa je zavrnil namige o managerskem odkupu.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jocif Aljana
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 27. 08. 2010 
Termin: 15:30
Trajanje:3