KANAL A, 04.06.2015, SVET NA KANALU A, 18.00

Prodaja Telekoma_SlovenijeGREGOR TREBUŠAK: Prodajamo, pa smo proti, pričakujemo ponudbe, ta je zgolj ena, cena prenizka, pa ustavimo prodajo, pa razprodaja premoženja, izdaja nacionalnega interesa, to zdaj je zgolj nekaj besed, ki smo jih slišali v večletni zgodovini prodaje Telekoma Slovenije. Gre za največje državno podjetje, ki smo ga kdaj prodali, če. Zakaj pravim če? Ker kljub temu, da je podjetje na seznam za prodajo dala Alenka Bratušek, ko je bila še predsednica vlade, kljub temu, da je bil razpis izpeljan in se je prijavil zgolj en ponudnik in da je SDH,m torej družba, ki prodaja podjetja prižgala zeleno luč, pri nas nič ni dokončno.

Prav v tem trenutku namreč nadzorniki SDH-ja s Samom Lozejem na čelu govorijo o tem ali je ponudba dovolj visoka ali je kupec strateški, kar je politika nekoč zapisala v pogoje in ali smo za to, da ga zares prodamo. Pa gremo sedaj najprej k Sanji Hrgota, ki spremlja to sejo nadzornikov. Sanja en lep pozdrav. Je odločitev morda že padla?
SANJA HRGOTA: Ne Gregor, odločitve v tem trenutku še vedno nimamo. Neuradno naj bi sicer uprava že sprejela svojo odločitev in jo tudi sporočila nadzornemu svetu, ki pa kot že rečeno v tem trenutku ravno tukaj za mano v prostorih SDH-ja, še vedno razpravlja o prodaji Telekoma. No sta pa tik pred pričetkom razprave semkaj prispela tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja. No zgodita se seveda lahko dva scenarija in sicer: v kolikor nadzorni svet da prodaji zeleno luč, lahko že v prihodnjih dneh stečejo vsi postopki, torej potrebni za prodajo Telekoma. Če pa nadzorni svet odločitve ne sprejme, mora SDH sklicati skupščino, vlado torej, ki bo potem odločila o usodi Telekoma. Časa za odločitev Gregor, ki jo že vsi nestrpno pričakujemo pravzaprav ni več dosti. Namreč ponudba investicijskega sklada Cinven velja do 10. junija. Zaradi omejitev na strani njihovih virov financiranja, se po omenjenem datumu sklad pravzaprav ne bo več mogel zavezati k izpolnitvi ponudbe.
TREBUŠAK: Sanja najlepša hvala za te informacije, še enkrat se slišiva. In kaj ta prodaja pravzaprav pomeni za nas? Kaj nas ob tem, nas državljane najbolj zanima? Kaj bomo imeli od prodaje, kam bo šla kupnina, kdo je bil posrednik in koliko je od prodaje zaslužil, pa tudi kaj bo z našimi solinami? Telekom Slovenije je namreč tudi lastnik Sečoveljskih Solin.
KARMEN LUGARIČ: Cinven naj bi v končni ponudbi za ¾ delež v Telekomu ponudil 130 evrov za delnico. Tako bi vrednost celotnega Telekoma znašala okrog 850 milijonov evrov, državni delež pa bi bil posledično vreden okrog 640 milijonov. Denar od prodaje gre za zmanjševanje javnega dolga, ta je 30 milijard evrov. Se pravi bomo s prodajo najvrednejšega podjetja, med prodanimi, znižali javni dolg za 2 %. Kaj prodajamo: Mobitel je vedno zrcalil tehnološko prihodnost, začenši z MMS sporočili. 
(oglas Mobitela)
LUGARIČ: V evropskem merilu je Telekom Slovenije popolnoma enakovreden drugim. A to mu je uspelo šele, ko je Pahorjeva vlada priključila Mobitel k Telekomu in popravila njegovo sliko. 
(oglas Mobitel)
LUGARIČ: In po 20 letih tako imenovano mafno ukinila. Marsikdo se je takrat spraševal komu manjka soli v glavi. Je pa to sol z Mobitela s Sečovljami, vred dobil novi lastnik Telekom. Že marca smo se sprehajali po spomeniško zaščiteni kulturni dediščini. Dolgo so prodajalci iskali rešitev za izločitev Solin iz Telekoma. Danes pa je jasno, da bo država Soline, torej odkupila od Cinvena. Upajmo, da jih bo ta prodal, vprašanje pa je za kakšno ceno. In kdo bo po tej zgodovinski prodaji zaslužil? Posredniki v tem primeru Ilirika. Koliko je seveda poslovna skrivnost. In politika? Nasprotniki verjetno še zadnjič o tem, kdo vse bo še zaslužil. 
PETER GLAVIČ (Društvo malih delničarjev): Če pogledate tako poslance prejšnjega zbora, ki je sprejel ta sklep o odtujitvi premoženja, kot tudi poslance tega sklica, pa pogledate ministre iz prejšnjega sklica, pa tudi na koncu koncev Runjaka kot enega od vodilnih mož SDH-ja, potem vidite, da bodo oni pa z delnicami, ki pa so jih kupili, koliko bodo zaslužili.
LUGARIČ: Tudi tisti, ki so ga uvrstili na listo za prodajo tik pred njo takole: 
DEJAN ŽIDAN (Predsednik stranke SD): Socialni demokrati se ne otepamo odgovornosti in zato tudi predlagamo, da skupščina, torej vlada, pove o tem svoje mnenje.
LUGARIČ: Zato sta verjetno sedaj na sestanku nadzornikov tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Metoda Dragonja. Pa še to, kaj čaka zaposlene? Z novim ali starim lastnikom bodo prihodnjega leta tu sedelo 500 ljudi manj.
TREBUŠAK: Sanja še tole, marsikdo se danes sprašuje predvsem zakaj je ta prodaja dobra za nas oziroma ali je dobra?
HRGOTA: To vprašanja nima ne enostavnega, pa najbrž tudi ne pravilnega odgovora. Dobra je najbrž zato, ker smo to podjetje že dali ne seznam in če bi ga sedaj umaknili, bi pravzaprav izpadli tako kot smo že, popolnoma neresni. Dobra je tudi zato, ker bi se poslej politika ne mogla več vmešavati v poslovanje tega podjetja. Slaba, slaba pa pravzaprav zato, ker prodajamo enega naših največjih podjetij, kjer je bil en sam ponudnik, cena pa posledično zaradi tega nižja. In ker bomo za Telekom v tem trenutku dobili pravzaprav precej manj milijonov, kot bi si jih morda želeli oziroma, kot smo jih pričakovali. In dejstvo je, da enkrat, ko nekaj prodaš, tega nimaš več.
TREBUŠAK: Res je. Sanja najlepša hvala. Če se slučajno nadzorniki še med našo oddajo odločijo kako in kaj, pa se še enkrat slišiva, na svidenje. 

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Hrgota Sanja
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 04. 06. 2015 
Termin: 18:00
Trajanje: