TV SLOVENIJA 1, 21.04.2015, DNEVNIK, 19.30

Prišlo naj_bi_do_združitveJAN NOVAK: V Premogovniku Velenje, ki je plačilno nesposoben, nadaljujejo prodajo svojih nepremičnin in družb, ki niso del premogovniške dejavnosti. Kot poroča naša dopisnica, bo očitno prišlo tudi do združitve Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj. Jutri se bodo sestali nadzorniki Premogovnika, seznanili se bodo z revizijo poslovanja med letoma 2010 in 2014. Vsekakor pa rudnik najprej in najbolj potrebuje svež kapital.
VESNA DERŽEK SOVINEK: Od kod svež kapital, na prodaj sta Hotel Barbara v Fiesi in Hotel Oleander v Strunjanu. In njuni izhodiščni ceni: skoraj polčetrti milijon za prvega in 2,7 milijona evrov za drugega. Interesenti lahko ponudbe oddajo do sredine maja.


FERDINAND ŽERAK (predsednik Sindikata Premogovnika Velenje): Odprodalo se bo verjetno deleže v tistih podjetjih, kjer nismo 100odstotni lastniki ali pa nimamo večinskega deleža.
DERŽEK SOVINEK: Na prodaj bodo center starejših Zimzelen, vila Široko z zemljišči, restavracija Jezero, Bela Dvorana, Upravna zgradba Gozd, steklena direkcija, poslovni prostor Šmartno ob Paki ter zemljišča, tako da bi na koncu ostali v skupini le še Premogovnik PV Invest in HTZ.
ŽERAK: Te tri podjetja so nerazdružljivo povezana zaradi pridobivanja premoga.
DERŽEK SOVINEK: Odprodaja družb, ki niso del osnovne premogovniške dejavnost, poteka prepočasi, tudi zato, ker naj bi bile njihove knjigovodske vrednosti previsoko postavljene. Sicer pa naj bi v prihodnosti tu v savinjsko šaleški dolini gledali združena premogovnik Velenje in Termoelektrarno Šoštanj. Torej dokapitalizacija s pomočjo lastnika HSE, ukinitev nadzornega sveta v Premogovniku ter iztisnitev malih delničarjev, ki že zdaj opozarjajo, da svojih delnic pod ceno ne bodo prodajali. O reviziji, ki jo bodo jutri premlevali nadzorniki, pa: revizijska hiša Ernst and Young, ki je predlani preverjala tudi posle s TEŠ, naj bi v poslih Premogovnika v letih 2010 do 2014 našla precej nepravilnosti, ki naj bi obremenilo nekdanja vodstva.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Deržek Sovinek Vesna
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 21. 04. 2015
Termin: 19:30
Trajanje:2