TV SLOVENIJA 1, 08.07.2015, DNEVNIK, 19.36

Premogovnik bo_dokapitaliziranJAN NOVAK: Tik pred skupščino Premogovnika Velenje so zaposleni v tem rudarskem gigantu Savinjsko Šaleške doline končno le dobili zagotovilo, da bo Premogovnik dokapitaliziran, to pa bo vsaj začasna rešitev tega sicer še nekaj časa plačilno nesposobnega podjetja, na tokratni redni skupščini bodo delničarji pretresali tudi izredno revizijo poslov nekdanjega poslovodstva premogovnika. 
VESNA DERŽEK SOVINEK: Reševanje Velenjskega rudarskega giganta se je pošteno zavleklo tudi zato, ker naj bi bile pred časom knjigovodske vrednosti hčera, ki so na prodaj, previsoke. 
FERDINAND ŽERAK (predsednik Sindikata Premogovnika Velenje): Interesenti so, kakšne so ponudbe, v tem trenutku še niti mi ne vemo, na nek način, sicer za Oleander je bolj malo interesentov, ostalo pa dokaj dobro. 


DERŽEK SOVINEK: Po 71,5 milijonski injekciji bo v Savinjsko šaleški dolini ostala le še osnovna dejavnost, Premogovnik in z njim povezani družbeni HTZ in del PV Investa, čigar prvi mož Potočnik se je medtem že poslovil, skupščina bo pomembna tudi za male delničarje, v rokah imajo slabo četrtino velenjskega Premogovnika. Njihovo morebitno iztisnitev je že pred časom napovedal tudi prvi mož Holdinga, Blaž Košorok. 
BLAŽ KOŠOROK (generalni direktor HSE, 22.05.2015): Zakon o gospodarskih družbah dopušča tako imenovani squeeze out oziroma iztisnitev, tudi o tem se pogovarjamo. 
ŽERAK: Verjetno lahko pričakujemo napoved izpodbojnih tožb, to je jasno. Upam, da bodo tu sodišča dosti pametna in bodo zelo hitro odločila. 
DERŽEK SOVINEK: Sindikati se še bojijo prehitrega deziinvestiranja. 
ŽERAK: Hitrejša je, slabše je za zaposlene, to je dejstvo. 
DERŽEK SOVINEK: Na skupščini je pričakovati tudi odškodninsko tožbo zoper nekdanjega šefa Premogovnika Milana Medveda, saj naj bi bili izsledki izredne revizije hiše Ernst and Young, ki je pregledala ravno del poslov pod njegovim vodenjem, zanj obremenilni, vedno pa so možne dodatne širitve skupščine, v igri sta menda imenovanje prokurista v pomoč upravi in menjava prvega nadzornika Premogovnika. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Deržek Sovinek Vesna
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 08. 07. 2015 
Termin: 19:36
Trajanje: