RADIO SLOVENIJA 1, 01.07.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15:42

Odzivi na_prodajo_NKBM_jaUROŠ BADOVINAC (voditelj): Na včerajšnjo odmevno prodajo mariborske banke NKBM ameriškemu investicijskemu skladu Apollo se je danes odzval tudi finančni minister Dušan Mramor. S prodajo je zadovoljen. Tako s ceno, kot samim procesom. Še posebej pa s časom izvedbe. 
Dr. DUŠAN MRAMOR (finančni minister): Boljšega trenutka za tako novico za Slovenjo ne bi mogli najti. Seveda Slovenija je bila tudi smatrana kot bolj tvegana država zaradi tega v Grčiji, je ta privatizacija sporočila finančnim investitorjem in odziv je dober. Tako, da s tega vidika, da Slovenija na svoji poti, ki si jo je začrtala, kakršno je tudi sprejela, jo tudi izvršuje. 


BADOVINAC: Odzivi v Mariboru so povsem drugačni. Zaposleni z olajšanjem pričakujejo konec negotovega obdobja, a jih skrbi napovedano odpuščanje. Mali delničarji menijo, da bi s prodajo lahko počakali še leto in pol, ko bi bila cena višja, znana pa bi bila tudi odločitev Ustavnega sodišča v zvezi z njihovo razlastitvijo. Gospodarstveniki ter kulturni in športni delavci v Mariboru pa upajo, da bo banka zanje še naprej imela posluh. V nasprotnem primeru pričakujejo, da bo sponzorsko vlogo prevzela država. 
LIDIJA COKAN (novinarka): Zaradi bančne krize Nova KBM v zadnjih letih ni kreditirala tveganih naložb, kar je mariborsko gospodarstvo precej ohromilo. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik upa, da se bo to spremenilo. 
ALEKSANDRA PODGORNIK (direktorica Štajerske gospodarske zbornice): Banka na nek način predstavlja krvni obtok gospodarstva, brez katerega se seveda štajersko gospodarstvo ne zna zamisliti gospodarskega preboja. 
COKAN: Krizo, vpliv politike in menjave vodilnih na čelu banke so občutili tudi zaposleni, ki upajo, da je s prodajo obdobje negotovosti končano. 
MIRA ŠTIHER (prva sindikalistka Nove KBM): Mi upamo, da bomo lahko začeli normalno kot banka delati, poslovati, se ukvarjati s strankami, ne sami s sabo. 
COKAN: Po besedah Štiherjeve organizacija Nove KBM takojšnjega zmanjševanja števila zaposlenih ne dopušča. Se pa v sindikatu zavedajo, da bo uvajanje novih tehnologij prineslo presežke delavec. V civilni iniciativi izbrisanih malih delničarjev Nove KBM pa menijo, da se je država s prodajo banke prenaglila. 
Dr. PETER GLAVIČ (civilna iniciativa izbrisanih malih delničarjev NKBM-ja): Prodajati pokradeno robo ni dovoljeno. Zakaj ni mogoče počakati eno leto pa pol, da Ustavno sodišče stvar razreši in da cena zraste iz kriznih nižin v normalno velikost?
COKAN: Nova KBM pa je bila zelo vpeta tudi v družbeno okolje. Kot sponzor je podpirala tako šport kot kulturo. Brez nje bi bil vprašljiv tudi obstoj festivala Lent, poudarja direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina. 
VLADIMIR RUKAVINA (direktor Narodnega doma): Američani niso vajeni takšnih klientelističnih navez, kot so se pri nas nekoč dogajale na področju sponzorstva. Oni vedo, kaj financirajo in mislimo, da jim imamo kaj ponuditi. 
COKAN: Predstavniki Apolla se bodo jutri sicer sestali z vodilnimi na banki in predstavniki delavcev ter jim predstavili vizijo banke, ki so jo, kot smo izvedeli, pred nakupom zelo dobro preučili. 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Badovinac Uroš
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 01. 07. 2015 
Termin: 15:42
Trajanje: