POP TV, 01.07.2015, 24 UR, 19.17

Odzivi na_prodajo_NKBMPETRA KERČMAR: Je pa vrh politike s Cerarjem in Mramorjem zadovoljen s prodajo druge največje slovenske banke NKBM. Pravzaprav finančni minister celo pravi: ne bi je mogli prodati v boljšem trenutku, čeprav smo iztržili zgolj 250 milijonov evrov, vanjo na dali 1,2 milijardi evrov davkoplačevalskega denarja.
JANI MUHIČ: Ampak ker je nismo prodali prej, je bolje, da je zdaj dobila nove lastnike, ker je bila država ves čas slab lastnik. So pa ob tem v negotovosti zaposleni, koliko jih bo kupec, ameriški sklad Apollo, odpustil. Sindikati se bojijo, da 400.


GERNOT LOHR (sklad Apollo): Naša vizija je, da NKBM postane regionalni model odličnosti in močne korporativne prakse.
JANA UJČIČ: To bi si želeli tudi Mariborčani, pri katerih je novica o prodaji sprožila veliko vprašanj. 
OBČAN: Ne vem, če bodo ti Amerikanci tu vlagali sploh kaj v to regijo. Nimam pojma. Mogoče bodo.
OBČAN: Vložili smo v banko, koliko, 800 milijonov, zdaj smo jo pa prodali za 200. Kje je tu neka logika?
UJČIČ: Le še boleč spomin pa so ti prizori, ko so ljudje v vrsti stali za delnice NKBM.
OBČANKA: Za ljudi, ki so kupili delnice in so jih tako skenslali, to je katastrofa.
OBČAN: Tudi jaz sem bil med tistimi, kaj pa naj naredim? 
UJČIČ: Ste že pozabili na ta denar?
OBČAN: Točno tako.
OBČANKA: Imaš dosti upokojencev, ki so celo življenje šparali pa je mogoče par dinarčkov imel tam pa je neke delnice kupil. In zdaj nima nič. 
UJČIČ: Prodaja NKBM za razlaščene delničarje in imetnike podrejenih obveznic ter njihove zahtevke ne spremeni prav ničesar, pravijo v Društvu malih delničarjev. 
RAJKO STANKOVIČ (Društvo Mali delničarji Slovenije): Saj je pravi naslov za našo odškodnino Banka Slovenije, ki je z oblastnim aktom posegla v naša lastniška razmerja.
UJČIČ: Ali je bil izbris podrejenih obveznic in delnic ustaven, bo odločilo Ustavno sodišče. Nekaj se je moralo zgodit, pa o prodaji pravijo v sindikatu, ker je v banki v zadnjih dveh letih vladala agonija.
MIRA ŠTIHER (predsednica sindikata NKBM Maribor): Ukvarjali smo se samo s sabo, ne s komitenti.
UJČIČ: Po ocenah preteklih revizij bi lahko samo v matični banki število zaposlenih zmanjšali za 400, a konkretne številke še niso znane. 
ŠTIHER: Vemo, da bo do zmanjšanja prišlo, sindikat bo pa pač stal za tem, da čimbolj po mehki metodi, da se bomo držali pač naše zakonodaje.
UJČIČ: V sindikatu sedaj čakajo nove lastnike, da predstavijo svojo vizijo. To naj bi se zgodilo jutri.
MUHIČ: Katarina, NKBM lahko torej prečrtamo s seznama, ampak že kmalu se bomo morali spet ukvarjati z NLB.
KATARINA MATEJČIČ: Res je, zaradi ogromne državne pomoči Evropska komisija od nas zahteva tudi prodajo naše največje banke do konca leta 2017. A kaj, ko je politika kljub številnim težavam in predvsem zapravljenim milijardam v zadnjih letih nikakor ne želi izpustiti iz rok. Zato so jo uvrstili med pomembne naložbe, kar pomeni, da želi država v njej ohraniti vsaj četrtinski in hkrati tudi največji lastniški delež. S tem klasična prodaja NLB odpade, ostane pa nam druga možnost, to je uvrstitev banke na borzo. Kdaj naj bi se to zgodilo, Mramor ni napovedal, a časa je v resnici manj kot se zdi na prvi pogled. Sploh, ker pri nas tovrstni postopki, spomnimo se samo NKBM leta 2011, res nikoli ne minejo brez večjih zapletov. 
KERČMAR: Katarina, hvala lepa. Res je. 

 

Medij: POP TV
Avtorji: Muhič Jani
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 01. 07. 2015 
Termin: 19:17
Trajanje: