KANAL A, 11.05.2010, SVET NA KANALU A, 18.03

Novo_dogajanje_v_aferi_Infond_HoldingaUROŠ SLAK: Varuh kapitalskega trga Damjan Žugelj. Je proti bankam, ki so lani poleti razlastile in povzroče zaton pivovarskega tajkuna Boška Šrota, sinoči sprožil postopke zaradi usklajenega delovanja. Če bo Žugelj dejansko odločil, da so banke delovale usklajeno jim lahko naloži, da te deleže prodajo oziroma, da same objavijo prevzemno ponudbo. Med tem pa bi mu v Mercatorju in Pivovarni Laško blokiral glasovalne pravice. Že kmalu se tako lahko zgodi, da bodo bankirji morali priznati svojo vlogo v tej in drugih tajkunskih zgodbah in zato tudi prevzeti odgovornost.

Vračilo lani poleti zaseženih delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, od slovenskih bankirjev zahteva tudi Marko Zaman, stečajni upravitelj Infond Holdinga, tega nekdaj ključnega podjetja v Šrotovi lastniški verigi.
MARKO MILENKOVIČ: Nekdanji tajkuni so sicer ostali praznih rok, a detajkunizacije še zdaleč ni konec, nam danes potrdi varuh kapitalskega trga Damjan Žugelj.
DAMJAN ŽUGELJ (Agencija za trg vrednostnih papirjev): Ja Agencija za trg vrednostnih papirjev začela postopek presoje usklajenega delovanja bank v Pivovarni Laško in Mercator.
MILENKOVIČ: Banke so Šrotu lani zasegle polovico Pivovarne Laško in četrtino Mercatorja. Infond Holding je tako končal v stečaju in to je bil začetek Šrotovega konca. A po stečajnem upravitelju Infond Holdinga Marku Zamanu, je postopke proti bankam uvedel še regulator Žugelj. In čeprav gre za dva ločena postopka, oba menita, da banke niso igrale po pravilih. Žugljevo odločitev pričakuje tako tudi Zaman.
MARKO ZAMAN (stečajni upravitelj Infond Holdinga): Definitivno to pač uporabo kot nek argument dodaten k tem tožbam.
MILENKOVIČ: Ta od bankirje zahteva naj zasežene delnice pač vrne v stečajno maso Infond Holdinga.
ZAMAN: V vsakem primeru bi se pač prodale po pravilih stečajnega postopka in seveda se poplačuje pač upnike oziroma najprej pač vrednostne upnike potem navadne upnike in šele potem, če ostane karkol za lastnike.
MILENKOVIČ: Postopke proti bankam pozdravljajo tudi mali delničarji, kajti ogromno jih je ostalo praznih rok, poudarja njihov predstavnik Rajko Stankovič.
RAJKO STANKOVIČ (društvo malih delničarjev Skupaj smo močnejši): Prinaša novo upanje, da bodo delničarji, kot jih je 35.000 v Infond Holdingu in posledično tudi v Center Naložbah, kjer jih je tut 35, se prav skoraj 70.000, prišli do svojega premoženja.
MILENKOVIČ: A to je vprašljivo, saj niti upniki verjetno ne bodo v celoti poplačani, kar pomeni, da Šrot nikakor ne more ponovno zavladati slovenskemu gospodarstvu, je kategoričen Žugelj.
ŽUGELJ: To lahko popolnoma ovržem, takšne izjave so irelevantne in zagotovo se to ne more zgodit.
MILENKOVIČ: Regulator namreč meni, da so bankirji nastopali usklajeno, saj so hkrati zasegli delnice. Skupaj so prodajali Mercator in se s trgovcem sporazumeli o dividendah. Vprašanje, ki zanima tudi varuha konkurence Janija Sorška, je le še kako bodo nastopali na skupščinah? Žugelj lahko torej bankirjem:
ŽUGELJ: …naloži obvezno prevzemno ponudbo ali pa odsvojitev deležev.
MILENKOVIČ: Kaže, da bodo posledice nepremišljeno radodarnega financiranja tajkunom, gradbincev in drugih, morali na koncu nositi kar bankirji sami.

Medij: Kanal A
Avtorji:
Slak Uroš,Milenkovič Marko
Teme:
mali delničarji
Rubrika / Oddaja:
Svet
Datum:
11. 05. 2010
Termin:
18:03
Trajanje:
4