RA SLOVENIJA 1, 08.09.2014, DOGODKI IN ODMEVI, 15.41

Mali delničarji_bi_dobro_zaslužili_s_prodajo_delnic_AerodromaV petek je prodajo svojega lastniškega deleža v Aerodromu Ljubljana uradno sklenilo osem podpisnikov pogodbe s Fraportom. A v Aerodromu je delničarjev precej več, sredi leta jih je bilo približno 6900. Nemški Fraport namerava prevzeti 100 odstotni delež letališča, zato pričakuje izstopmalih delničarjev. Koliko bi ti zaslužili in kdaj pa v prispevki Maje Derčar.
MAJA DERČAR: Najprej koliko bodo s prodajo Aerodroma zaslužili njegovi največji lastniki? Republika Slovenija, ki je imela polovico družbe bo dobila slabih 120 milijonov. S tem bi lahko pokrila 6 odstotkov glavnic javnega dolga, ki zapade prihodnje leto.

Kapitalska družba bo dobila dobrih 17, Slovenski državni holding pa 16 milijonov, ki jih bo kot naslednik SOD-a namenil za poplačilo odškodnin v denacionalizacijskih postopkih. Dobrih 9 milijonov bo unovčila Zavarovalnica Triglav, med večjimi lastniki najdemo tudi finančne skupine Publikum, Trezor in KD sklade. Če ne bo nobenih sumov o kršenju pravil konkurenčnosti lahko Agencija za varstvo konkurence v 25 dneh od prejema priglasitve izda odločbe, Fraport bo imel nato dober mesec za oddajo prevzemne ponudbe. Čez dva meseca bi torej lahko odkupoval delnice ostalih delničarjev po enaki ceni 61,75 evra. Prvih 20 delničarjev Aerodroma je pravnih oseb, med njimi je na šestem mestu Zveza bank iz Celovca, ki je zanimivo, od konca aprila do minulega petka kupila več kot 70.000 delnic letališča. Za koga, kdo se torej skriva za fiduciarnim računom banke seveda ni javno. Na 13. mestu Aerodomovih lastnikov najdemo Sklad obrtnikov in podjetnikov, ki je v Aerodrom vstopil šele letos in postal eden največjih lastnikov, delnice je začel kupovati pri okrog 40 evrih in bo s prodajo gotovo lepo zaslužil. Več kot 150 tisočakov ima v Aerodromovih delnicah 19 fizičnih oseb. Slišati je, da bodo po tako dobri ceni z veseljem vsi prodali delnice nemškemu Fraportu. Pri tem pa bo dodatno od davka na kapitalski dobiček v višini 25 odstotkov prilive dobila tudi država. 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Derčar Maja
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 08. 09. 2014 
Termin: 15:41
Trajanje: