KANAL A, 03.06.2014, SVET, 18.18

Ljubljanska borza_letos_dosegla_četrto_najvišjo_rastNUŠA LESAR: Ljubljanska borza je letos dosegla četrto najvišjo rast, takoj za Dubajem, Katarjem in Pakistanom. Tako podatke s finančnega portala Bloomberg povzema časnik Finance. No marsikdo se še spomni izpuhtelih naložb v delnice slovenskih podjetij, ampak strokovnjaki opozarjajo, da je prav gledanje v preteklost največji sovražnik zaslužkov na borzi. Marko Milenkovič.
MARKO MILENKOVIČ: Zvonec tradicionalno oznani zaključek trgovanja na borzi. V zadnjem času je to nadvse veselo oznanilo. Indeks najboljših slovenskih podjetij je v prvem polletju letošnjega leta pridobil skoraj četrtino vrednosti, ti pa je privabilo tudi nove vlagatelje, je zadovoljen Andrej Šketa. 


ANDREJ ŠKETA (predsednik uprave Ljubljanske borze): Promet je letos, glede na lansko, ta isto obdobje za 60 odstotkov višji. 
MILENKOVIČ: Osnovno pravilo borze, več interesa pomeni višje cene. Osnovno pravilo borze, več interesa pomeni višje cene. Letos je tako Krka pridobila 14 odstotkov vrednosti, Petrol skoraj tretjino, 5 odstotkov manj Gorenje, izjema pa je rast Luke Koper, 134 odstotkov in to kljub avanturi z Gašparjem Gašparjem Mišičem. Analitik Sašo Stanovnik pa opozarja, da vlagatelje, bolj kot rezultati podjetij, trenutno privabljajo napovedane privatizacije. Povsem drugače se vrti zgodba največjega trgovca, Mercatorja. Lani smo se odrekli 221 evrom za delnico, te dni v zraku visi ponudba za 86 evrov. Trgovec pa je eden redkih, ki letos izgublja vrednost. Danes je končal pri 74 evrih za delnico. Rajko Stankovič zastopa mala delničarje, od katerih se je marsikateri v preteklosti že opekel. 
RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva Mali delničarji Slovenije): Jaz mislim, da se vračajo, vendar so pri teh vlaganjih tudi izredno selektivni in previdni. 
SAŠO STANOVNIK (finančni analitik, Alta): Skratka šele, ko vidijo, da nekaj rase začnejo to kupovat. 
MILENKOVIČ: Slaba strategija, ki se v tem trenutku vsaj pri nekaterih podjetij lahko celo obnese. Stanovnik je namreč natančno izračunal kaj od posameznega podjetja pričakuje. 
STANOVNIK: Lahko rečemo, da je naše priporočilo večinoma še vedno kupi in v povprečju to pomeni, da zato, da imamo priporočilo kupi, da vsaj 10 odstotni donos še pričakujemo. V večini primerov, vsaj tam kjer se naj bi dogajali prevzemi je pa seveda ta potencialni donos lahko še višji. 
MILENKOVIČ: Na primer Telekom Slovenije. Danes je vreden 147 evrov za delnico, Stanovnik pa pričakuje, da bo prodan med 150 in 180 evri za delnico. Če bo do privatizacije prišlo. 
LESAR: Ja Marko, ampak marsikdo se pa še boleče spomni kako je na borzi izgubil svoje prihranke, tudi 100.000 Slovencev, ki so denar vložili v NKBM?
MILENKOVIČ: Ja res je. Marsikdo se je opekel, vendar pa analitiki, vlagatelji pač strokovnjake opozarjajo, da gledanje za nazaj pač pri vlaganju na borzo ne daje rezultatov, s tem zgolj zamudimo tisti trend. In če se primerjamo s predkriznimi ravnmi so tudi te rasti v zadnjem letu pravzaprav zanemarljive. V primerjavi z letom 2008 je Krka namreč zgolj na dobri polovici tedanje vrednosti. Petrol in Luka Koper sta nekako na tretjini, Gorenje mislim, da je samo na 13 odstotkih vrednosti, ki jo je imelo leta 2008. In tudi celoten indeks SBI Top, četrti najhitreje rastoči indeks je zgolj na četrtini vrednosti izpred krize. No to pomeni, da se tiste ravni, napihnjene ravni iz leta 2008 najverjetneje nikoli ne bodo vrnile in pri vlaganju, tako analitiki, vlagatelji pravijo, je treba obvladati svoje apetite. Pač lahko pričakujemo donose nekje 10, 20 celo 50 odstotkov, ne gre pa računati na donose 300 in 500 procentov. 
LESAR: NI treba razmišljati o tem. Hvala lepa Marko.

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Milenkovič Marko
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 03. 06. 2014 
Termin: 18:18
Trajanje: