POP TV, 13.12.2013, 24 UR, 19:00

Krpanje bančne_luknje_se_je_začeloEDI PUCER: Krpanje skoraj 5 milijardne bančne luknje se je, vsaj formalno začelo. Vlada je slabi banki dala soglasje za izdajo obveznic v višini dobre milijarde evrov. 
DARJA ZGONC: Za skoraj 100.000 malih delničarjev treh največjih državnih bank pa sanacija pomeni, da so ostali brez vloženega premoženja. Država bo namreč razlastninila vse lastnike, tudi 90.000 tistih, ki so pred krizo takole stali v vrstah za nakup takrat na videz zelo mamljivih delnic Nove Kreditne banke Maribor. 
ANKETIRANKA: Ne zdi se mi prav, ne. Ne zdi se mi prav, da ne bomo dobili nič nazaj. Ipak so bile delnic visoka cena, ne, delnic. Tako da, žal nič ne moremo, to je žalostno. 


ANKETIRANKA 2: Katastrofa. Začudena sem, da se je kaj takega lahko zgodilo, ne. Ni mi všeč to in ne zaupam več Banki kreditni. 
ANKETIRANKA 3: Saj to je ravno, ker banki bi naj zaupal vsak, na koncu pa vidiš rezultat, kje si, ne. 
KATARINA MATEJČIČ: In takih je skoraj 90.000 ljudi. Večina med njimi je delnice kupila v prvi javni prodaji leta 2007. Vsaka je stala 27 evrov in nekaterim se je to zdela tako dobra naložba, da so v ta namen najeli celo kredit. Seveda pa delničarji NKBM niso edini, ki so zaradi sanacije bank izgubili vse. Enaka usoda je doletela tudi lastnike NLB in Abanke, imetnike 141 milijonov podrejenih obveznic vseh treh bank. Res pa je, da je med njimi le malo fizičnih oseb, verjetno tudi zaradi tveganja. 
SAŠO STANOVNIK (finančni analitik): Razlog, zakaj prinašajo večji kupon kot običajne obveznice je zaradi tega, ker prinašajo tudi dodatno tveganje. Tisto, kar je bilo tudi v prospektu navedeno, da v določenih primerih bankrota seveda tudi ostaneš brez, ker si pač naslednji v liniji za delničarji. 
MATEJČIČ: …kar obeh združenj malih delničarjev ni ustavilo, da na Ustavno sodišče nebi vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o bančništvu. Prav ta namreč določa, da bodo lastniki podrejenih obveznic ostali brez svojega premoženja. In če ustavni sodniki odločijo njim v prid to lahko ogrozi tudi trenutni načrt krpanja bančne luknje. 
RAJKO STANKOVIČ (MDS): Upamo, da bo sprevidelo, da lahko to pomeni negotovost v bančnem sistemu, saj če razlastiš nekoga, ki je posodil banki, težko verjamem, da bo še kdo drug upal, zaupal, tudi navadne depozite tej banki. 
MATEJČIČ: Bankam, ki so nas do zdaj stale že več milijard. A vsaj nekaj tega denarja naj bi v prihodnjih letih vendarle dobili nazaj. Najprej z dobrim upravljanjem in nato prodajo premoženja, ki bo zdaj prenešeno na slabo banko. 
STANOVNIK: Banka, če ima sedaj 1,6 milijarde sredstev, lahko recimo neka števika 2 milijardi se zdi vseeno do neke mere uresničljiva. 
MATEJČIČ: Temu je treba prišteti že napovedano prodajo državnih bank. NKBM naj bi namreč novega lastnika dobila četa 2016, NLB pa še leto pozneje. 
STANOVNIK: Lahko računamo, da bomo dobili tudi več sto milijonov iz tega, res pa je, da zagotovo pa ne bomo dobili poplačanega celotnega zneska, ki smo ga sedaj vplačali v banke. 
MATEJČIČ: Tudi zaradi dejanj še vedno nekaznovanih ljudi. 

 

Medij: POP TV
Avtorji: Matejčič Katarina
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 13. 12. 2013 
Termin: 19:00
Trajanje: