TV SLOVENIJA 1, 20.11.2013, DNEVNIK, 19.12

Kriminalistične preiskaveMANICA J. AMBROŽIČ: Uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada so bili več kot osem ur na sedežu holdinga Slovenske elektrarne v Ljubljani. Hišne preiskave so opravili še na tridesetih krajih po Ljubljani, Celju, Mariboru, Kopru in Novi Gorici. Preiskujejo sum zlorabe položaja pri prodaji delnic družbe v Šempetru pri Gorici. Z denarjem naj bi nameravali osumljenci po neuradnih informacijah kupiti delnice Premogovnika Velenje. Zaradi suma zlorabe položaja je bilo pridržanih več ljudi, med njimi naj bi bila tudi Boško Šrot in Andrijana Starina Kosem. 


NINA MRZLIKAR: Takole so okoli štirinajste ure kriminalisti in policisti iz HSE odnesli zaseženo poslovno dokumentacijo, v družbi so potrdili, da je bila preiskava povezana s prodajo delnic malih delničarjev Premogovnika Velenje. Kriminalisti so namreč ugotovili, da so trije osumljenci pred časom prodali delnice Iskre Avtoelektrike podjetju iz Luksemburga in pri tem zaslužili osem milijonov evrov. Z delom denarja so nato kupili delnice Premogovnika Velenje, nato pa naj bi lobirali pri dveh odgovornih na HSE, da iste delnice odkupijo za slabih pet milijonov evrov. Neuradno naj bi bil eden od lobistov nekdanji prvi mož pivovarne Laško Boško Šrot, ki so ga kriminalisti tudi zasliševali. Vpletena naj bi bila še nekdanja predsednica nadzornega sveta Kada, Andrijana Starina Kosem. 
DARKO MAJHENIČ (direktor Nacionalnega preiskovalnega urada): Po nekaterih ocenah bi naj bile delnice celo brez vrednosti. Namen izvršitve kaznivih dejanj je izključno v pridobitvi velike protipravne premoženjske koristi, v višini najmanj 4,8 milijonov evrov. 
MRZLIKAR: Majhenič je še poudaril, da je v tem primeru šlo samo za poskus kaznivega dejanja zlorabe položaja. 
MAJHENIČ: Lahko povem, da je od kaznivega dejanja odstopil eden izmed soosumljenih, na podlagi lastne odločitve. 
MRZLIKAR: Generalni direktor HSE Blaž Košorok je v pisnem sporočilu potrdil, da so se v družbi že pred časom odločili, da ne bodo kupili delnice velenjskega Premogovnika, saj da bi bil nakup neutemeljen in bi družbi povzročil poslovno škodo. V zvezi s tem so kriminalisti danes zaslišali tudi prvega nadzornika HSE, Marka Zidanška. V Premogovniku Velenje je sicer manjšinski lastnik tudi družbe Tovra Luksemburg in MP Naložbe, katere lastnik je Bogdan Pušnik, ki naj bi bil tudi med danes pridržanimi. 
J. AMBROŽIČ: Pred sedežem Nacionalnega preiskovalnega urada je naš poročevalec, Saša Kranjc. Dober večer. Kdo je še pridržan? 
SAŠA KRANJC: Dober večer. Po podatkih policije naj bi bila v tem trenutku pridržana še ena oseba in naj bi potekala še ena hišna preiskava. Kdo naj bi bil sicer danes med pridržanimi, na nacionalnem preiskovalnem uradu niso razkrili, zato v javnosti kroži kar nekaj imen. Prvo med njimi je, kot smo slišali, Bogdan Pušnik, poslovnež, solastnik nekdaj borzno posredniške hiše Medvešek Pušnik. Ves dan smo ga skušali priklicati, a žal neuspešno. Se pa nam je oglasil prvi nadzornik Holdinga Slovenskih elektrarn Marko Zidanšek, v pisni izjavi je potrdil, da so ga kriminalisti obiskali, da je preiskava že končana in da je prepričan, da ni storil nič nezakonitega. S kriminalisti je danes kot priča sodeloval tudi generalni direktor HSE, Blaž Košorok, predal jim je dokumentacijo, povezano s cenitvenimi poročili vrednosti Premogovnika Velenje. Med pridržanimi naj bi bila tudi Andrijana Starina Kosem, nekdanja predsednica nadzornega sveta Kada in prvi mož Pivovarne Laško, Boško Šrot. Šrot nam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da so ga kriminalisti obiskali na njegovem domu, odvzeli nekaj listin, a da je že na prostosti. Sicer pa, če bo preiskava pokazala, da je kdo od vpletenih kriv zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarskih dejavnostih, jim grozi do osem let zapora. 
J. AMBROŽIČ: Hvala. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Kranjc Saša,Mrzlikar Nina
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 20. 11. 2013 
Termin: 19:12
Trajanje: