Kanal A, 12.1.2010

Korde_evo_predavanjeKANAL A, 12.1.2010, SVET NA KANALU A, 18:20

GREGOR TREBUŠAK: V Sloveniji pa je vse mogoče, tudi to, da največji pionir med tajkuni, ki bi morali zaradi spornih menedžerskih prevzemov odgovarjati, o strateških napadih na podjetja poučujejo študente ekonomije. Svoje znanje o prevzemu Merkurja v tem trenutku delu tisti del svete trojice tajkunov Kordež, Bavčar, Šrot, ki ga ne Janševa in ne Pahorjeva vlada nista mogli zaustaviti pri menedžerskem prevzemu. To je gorenjski Bine Kordež, ki je iz Merkurja iztisnil

male delničarje in prevzel nakelsko trgovsko podjetje. In svoje početje je kljub spremenjeni zakonodaji o prevzemih, ki je preprečila zastavo vrednostnih papirjev družbe za pridobitev bančnih kreditov, zagovarjal s tezo, da je podjetje na ta način zavaroval pred tujci. No, pred Ekonomsko fakulteto v Ljubljani je tudi naš kolega Marko Milenkovič. Marko, zakaj pa je Bine Kordež največji tajkun med tajkuni, oziroma zakaj mu rečemo kar prvi tajkun?
MARKO MILENKOVIČ: Bine Kordež velja za prvega tajkuna prav zato, ker je svoj prevzem izpeljal tako, da je delnice Merkurja zastavil za posojilo s katerim je lahko nato kupil Merkur in zdaj se v bistvu dogaja, da Merkur odplačuje samega sebi. In šele po tem prevzemu se je oblast spomnila spremeniti zakonodajo in preprečiti tovrstne prevzeme v nadaljnje.
TREBUŠAK: Marko, najlepša hvala. Več o tajkunski zgodovini in prav gotovo zgodovinskem predavanju Bineta Kordeža pa v naši jutrišnji oddaji.


Medij: Kanal A
Avtorji: Trebušak Gregor
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 12. 01. 2010
Termin: 18:00
Trajanje:2