TV SLOVENIJA 1, 29.04.2015, DNEVNIK, 19.32

Kmalu sprememba_lastniške_struktureELEN BATISTA ŠTADER: No, veliko sprememb se bo zgodilo v lastniški strukturi Perutnine Ptuj, družbe, ki doma in v tujini zaposluje 3.500 ljudi. Čeprav vodstvo podjetja zatrjuje, da družba svežega kapitala ne potrebuje, pa je dokapitalizacija eno od ključnih zahtev bank upnic, s katerimi se je Perutnina le dogovorila o reprogramiranju posojil do leta 2020. Ker so se za prodajo svojih deleže odločili tudi posamezni lastniki, je pričakovati velike lastniške spremembe. 
GABRIJELA MILOŠIČ: Kljub okoli sto milijonov evrov težkemu posojilu v Perutnini Ptuj poslujejo stabilno in so lani ustvarili okoli 260 milijonov evrov prihodkov. Z bankami upnicami so se zato uspeli dogovoriti za dolgoročni reprogram kreditov pod pogojem, da družbo še letos dokapitalizirajo.


RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva malih delničarjev): Ta zahteva je logična, je posledica nekaterih preteklih zgrešenih investicij in slabih odločitev poslovodstva in nadzornega sveta. 
DR. ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): Uprava ima nalogo, da rečem tako, pripeljati investorje na svežem kapitalu. Zahteva bank je dvajset milijonov evrov. 
MILOŠIČ: Najverjetneje bodo še pred dokapitalizacijo skušali poiskati strateškega partnerja, saj naj bi se tudi brez novega vlagatelja letos lastniška razmerja v družbi korenito spremenila. Trenutno svoj sedem in pol odstotni lastniški delež prodaja Probanka. Delnice Perutnine pa naj bi prodali še Zlata Moneta in Merkur. Skupno naj bi šlo v prodajo skoraj devetintrideset odstotkov delnic ptujskega živilskega podjetja. 
GLASER: Tudi jaz ne vem točno, kako se bo čisto zgodba odvila, ampak mi bomo pri tem, zlasti pri izbiri dokapitalizatorja, izredno skrbni izredno previdni. 
MILOŠIČ: Ob takšni lastniški spremembi je pričakovati prevzemno ponudbo. Ali jo bodo preostali lastniki, zlasti Perutninarska zadruga ter vodilni v podjetju sprejeli, pa za zdaj ostaja neznanka. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Milošič Gabrijela
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 29. 04. 2015 
Termin: 19:32
Trajanje:2