TV SLOVENIJA 1, 21.10.2014, DNEVNIK, 19.21

Izredna skupščina_MercatorjaMANICA J. AMBROŽIČ: Dober mesec po prevzemu Mercatorja je družba na zahtevo lastnika, hrvaškega Agrokorja sklicala izredno skupščino. Na njej so potrdili dokapitalizacijo oziroma pretvorbo 200 milijonskega posojila Agrokorja v kapital družbe, kot so zahtevale banke upnice. Da bi še bolj zmanjšal zadolženost, pa je Mercator začel prodajati premoženje, med drugim tudi Pekarno Grosuplje in proizvodni obrat Mercator Emba. 
FLORJAN ZUPAN: Po današnji skupščini, kjer je izključil prednostno pravico, je Agrokor lastniški delež iz pridobljenih 80 odstotkov povečal na 88, medtem ko se je delež malih delničarjev zmanjšal na slab odstotek. Ker pa Agrokor še ni presegel 90 odstotkov, jih še ne more iztisniti iz družbe. Po dokapitalizaciji pa se je zadolženost trgovca zmanjšala na približno 700 milijonov. 


TONI BALAŽIČ (predsednik uprave Mercatorja): Lahko rečemo, da je danes Mercator finančno bolj stabilna in zdrava družba. 
ZUPAN: Mercator pa prodaja tudi več kot 200 nepremičnin, ob ugodnem razpletu bi lahko dobili tudi več kot 200 milijonov evrov, le slabo četrtino manj kot je Agrokor odštel za nakup 80 odstotnega deleža, kupnina pa bo namenjena razdolževanju Mercatorja, ne pa Agrokorju, pravi predsednik uprave. 
BALAŽIČ: Denar ali pa izkupiček iz prodaje in torej poslovno nepotrebnega nepremoženja ali pa neosnovnih dejavnosti gre najprej za razvoj družbe, torej Mercatorja, na drugi, v drugem koraku pa gre za razdolževanje same družbe Mercator. 
ALEN KOMIČ (ABC Nepremičnine): Koliko se lahko realno pridobi iz teh nepremičnin, je težko reči, ker tu je portfelj vseh nepremičnin je precej drugačen oziroma precej različen. 
ZUPAN: Kupca že iščejo tudi za Pekarno Grosuplje in obrat Embe v Logatcu. Tole stavbo v Logatcu, kjer proizvajajo desertne prelive ter izdelke iz kave in žit, so izgradili že pred leti, in vanjo vložili skoraj 12 milijonov evrov, zdaj pa že nekaj časa zanjo neuspešno iščejo kupca. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 21. 10. 2014 
Termin: 19:21
Trajanje: