TV SLOVENIJA 1, 04.12.2014, DNEVNIK, 19.05

Izbris delničarjev_Banke_CeljeMANICA J. AMBROŽIČ: Po izbrisu podrejenih obveznic Nove ljubljanske banke, Nove kreditne banke Maribor, Abanke, Banke Factor in Probanke bo, kot kaže, kmalu sledil še izbris obveznic Banke Celje. Banka ni našla novega lastnika, zato bodo zdaj dokapitalizirala država. Jo združila z Abanko in nato prodala, še prej pa izbrisala lastnike delnic in obveznic banke v skupni vrednosti 95 milijonov evrov. Sicer pa je vlada danes odločila, da bo že prihodnje leto začel delovati sklad za reševanje bank. 


FLORJAN ZUPAN: Banka Slovenije je od Banke Celje že spomladi zahtevala dokapitalizacijo v višini 160 milijonov. Tega denarja pa lastniki niso zagotovili, tako da ima banka med 20 in 40 milijoni evri negativnega kapitala. Država ima v proračunu letos za pomoč bankam le še 308 milijonov. Centralna banka je komisiji že naznanila državno pomoč in v Bruslju naj bi že dovolili izbris ne pa tudi pretvorbe dolga v delnice. 
RAJKO STANKOVIČ (Društvo malih delničarjev MDS): Izbris kot tak je pogojen s strani Evropske komisije. 
MATEJ ŠIMNIC (Alta Invest): Po naših podatkih je KDD že pripravil tekst, v katerega bo vnesel samo še opravilno številko odločbe Banke Slovenije. 
ZUPAN: V Banki Slovenije sicer pravijo, da Evropska komisija še ni izdala odločbe o obsegu državne pomoči, prav tako Banka Slovenije ni izdala novih ukrepov v zvezi z Banko Celje. 
ŠIMNIC: Da bi pa lahko izbrisala obvezničarje in delničarje, bo morala pa naračunati negativen kapital okoli 100 milijonov in bojimo se, da bodo spet ad hoc naročili novo cenitev, po naših informacijah je že naročena. 
ZUPAN: Doslej je bilo izbrisanih za 441 milijonov evrov obveznic petih bank, v Banki Celje je tega dolga skupaj z obrestmi za 95 milijonov, iz KDD bo tako izbrisanih 684 delničarjev in 227 imetnikov obveznic in verjetno bo tudi ta izbris pristal na ustavnem in evropskem sodišču. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 04. 12. 2014 
Termin: 19:05
Trajanje: