RA SLOVENIJA 1, 07.12.2014, DOGODKI IN ODMEVI, 15.34

Imetnikom delnic_Banke_Celje_se_obeta_razvrednotenjePotem, ko je država v okviru sanacije bank že razvrednotila imetnike obveznic NLB, NKBM, Abanke, Probanke in Factor banke, se to obeta še imetnikom obveznic celjske banke. Po podatkih Društva malih delničarjev naj bi predvidoma v prihodnjih dneh, po izdaji odločbe Evropske komisije, izbrisali 95 milijonov evrov podrejenih obveznic. Urška Jereb Brankovič.
URŠKA JEREB BRANKOVIČ: Na Banki Slovenije razvrednotenje imetnikov podrejenih obveznic v celjski banki ne želijo komentirati. Po naših informacijah pa naj bi bilo v centralno Klirinško-depotni družbi že vse nared za izbris. Čakalo naj bi se le še na odločbi Evropske komisije, ter Banke Slovenije. To potrjujejo tudi v Društvu malih delničarjev, kjer opozarjajo, da je naša centralna banka v celjski banki naročila dodatno vrednotenje prav z namenom razvrednotenja podrejenih obveznic. Jožko Peterlin z Inštituta za poslovne finance Smartfin poudarja, da se je podoben scenarij odvijal tudi pri prejšnjih izbrisih. 


JOŽKO PETERLIN: Tukaj in izkušnje, ki jih imamo do sedaj so se pa sredstva ravno toliko razvrednotila, kolikor je bila knjigovodska vrednost kapitala in knjigovodska vrednost podrejenih dolgov, kar je pa še v teoriji zelo težko dosegljivo, oziroma recimo nemogoče. 
JEREB BRANKOVIČ: Celoten proces 100 odstotnega izbrisa načelna že tako oslabljeno zaupanje v slovenski bančni sistem, je še prepričan Peterlin.
PETERLIN: Veliko ljudi ne bo več vlagalo v slovenski bančni sistem, varčevali, investiralo v Sloveniji, ker jim to ne zagotavlja varnosti, bomo to raje vlagali v tujini, potem si bodo pa naše banke od tujih bank izposojale naš denar nazaj zato, da ga bodo dale našim podjetjem in posledično bo vse skupaj precej dražje. 
JEREB BRANKOVIČ: Dejstvo je, da bomo v primeru morebitnega nezakonitega izbrisa dolg vnovič plačali davkoplačevalci, iz vseh bank skupaj ga je že za skoraj 600 milijonov evrov. 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 07. 12. 2014 
Termin: 15:34
Trajanje: