TV SLOVENIJA 1, 04.06.2015, DNEVNIK, 19.07

DUTB se_je_prenaglilaDEJAN LADIKA: Se je slaba banka z zasegom 41 slovenskih hotelov zaletela? Okrožno sodišče v Ljubljani je v manj kot enem tednu odločilo, da mora Družba za upravljanje terjatev bank v treh dneh podjetju Sava vrniti vse zaplenjene delnice Save Turizma. Nekdo se je igral strateško pomembno panogo ob začetku poletne turistične sezone. 
EVA URANJEK: Sava hoteli Bled, zdravilišče Radenci, Moravske Toplice, Terme Banovci, Ptuj, Lendava so spet v lasti Save in ne več slabe banke. Eden izmed 13 tisoč malih delničarjev, ki jih je slaba banka prejšnji teden razlastila, je tako odločitev pričakoval, saj je bil, kot pravi, zaseg delnic več kot očitno nezakonit. 


GREGA TEKAVEC (Društvo malih delničarjev): To odnosno pomeni, da bo nekdo na DUTB moral dogovarjati kazensko in odškodninsko in glede na to, da sta te dejanji podprli Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za finance, tudi nekdo na ministrstvih. 
URANJEK: Kaj pa pravno mnenje. Pravnik Miha Juhart pravi, da je glede na sklep sodišča očitno, da je slaba banka z zasegom delnic ravnala narobe. 
MIHA JUHART (pravnik): Ta pogoj za ukrep, ki ga je izvedel DUTB niso bili izpolnjeni, mora pa na podlagi začasne odredbe Sava v naslednjih 30 dneh vložiti tožbo in v sodnem postopku se bo potem kasneje ugotavljalo, kdo ima prav, bo verjetno Sava z zahtevkom uspela. 
URANJEK: Zaplete pa je pričakoval ekonomist Bogomir Kovač, meni, da je bila poteza DUTB skrajno sporna, od tako ugledne ustanove tako slabe poslovne poteze ni pričakoval. 
DR. BOGOMIR KOVAČ (Ekonomska fakulteta v Ljubljani): Če bi nekdo hotel slovenskemu turizmu dobro in to je bil eden od osrednjih argumentov, potem v izhodišču turistične sezone tega absolutno ne smete početi, gledano s poslovnega vidika je bila celotna operacija izjemna improvizacija. 
URANJEK: V Slabi banki sklepa sodišča še niso prejeli, zato ga ne morejo komentirati, pravijo pa, da stojijo za svojo odločitvijo in da se bodo skoraj zagotovo pritožili na odločitev sodišča. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Uranjek Eva
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 04. 06. 2015 
Termin: 19:07
Trajanje: