TV SLOVENIJA 1, 21.07.2014, DNEVNIK, 19.08

Dragonja o_razmerahJELENA AŠČIĆ: Gospodarsko ministrstvo, ki je nedavno napovedalo kazenske ovadbe zaradi domnevno spornega financiranja prevzema Heliosa, si je zdaj očitno premislilo. Po pogovoru z novim lastnikom Heliosa, avstrijskim Ringom, so na ministrstvu ugotovili, da je bilo prevzemanje v skladu s slovensko zakonodajo. Minister za gospodarstvo v odhodu Metod Dragonja je ob tem poudaril, da je treba privatizacijo nadaljevati, vendar po novi prevzemi zakonodaji, ki jo pripravljajo na ministrstvu. Ta naj bi ščitila male delničarje in pri prevzemih omogočila prednost odgovornim dolgoročnim lastnikom. 


POLONA KRIŽNAR: Prodajanje podjetij po slovensko: Mercator devetkrat, zadnji krog eno leto, na koncu v zrak skorajda vsa slovenska politika. 
METOD DRAGONJA (minister za gospodarstvo v odstopu): Agrokor ne prinaša skorajda nobenega dodatnega kapitala v obliki najbolj kvalitetnega kapitala, ampak samo dodaten podrejeni dolg. 
KRIŽNAR: Vladni seznam 15 podjetij na prodaj, dve prodani od tega pri Heliosu, kot da bi bilo vse narobe, ker naj bi z zastavo premoženja družbe zavarovali prevzem, so napovedali kazensko ovadbo proti Avstrijcem, Avstrijci so Dragonjo prepričali, da naj bi bilo vse v skladu z zakonodajo, več pa, tako Dragonja, lahko preveri Agencija za trg vrednostnih papirjev. Agencija je preverila in kot so zapisali, so bili pogoji izpolnjeni, zato so jim izdali dovoljenje. Za njihove navedene podatke pa da so odgovorni sami. 
DRAGONJA: Predhodna uprava je bila aktivna v procesu strukturiranja prevzema, koliko so dali prioriteto kateremu od prevzemnikov, o tem nimamo informacij. 
KRIŽNAR: Ostalim trinajstim podjetjem s seznama za prodajo pa so se postopki zamrznili. 
UROŠ ČUFER (minister za finance v odstopu): Jaz vse skupaj vidim kot eno, bom rekel, navadno predvolilno histerijo, v katero je zapadla vlada. 
KRIŽNAR: In ker to res niso vzorne prakse, bi morda lahko to popravili z novo prevzemno zakonodajo. 
DRAGONJA: Ne more se dogajati, da podjetje, ki ima kapital 10 milijonov evrov, prevzema podjetje, ki ima kapital 100 in več milijonov evrov. Sedanja zakonodaja tega posebej ne omejuje, ne more se dogajati, da prevzeta podjetja takoj po prevzemu obremenijo z velikimi obveznostmi. 
KRIŽNAR: Kot še pravi Dragonja, bi si želeli, da ne bi bil edini interes prodajalcev optimalna kupnina, ampak da bi včasih pogledali malo dlje. 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Križnar Polona
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 21. 07. 2014 
Termin: 19:08
Trajanje: