RA SLOVENIJA 1, 11.6.2013, ZRCALO DNEVA, 22:00

Domnevne nepravilnosti_nekdanje_uprave_pregledujejo_tudi_v_Zavarovalnici_TriglavDomnevne nepravilnosti nekdanje uprave pregledujejo tudi v Zavarovalnici Triglav. Sicer pa so delničarji na današnji skupščini odločili, da bodo letos lastnikom izplačali dividende v vrednosti dva evra bruto za delnico. Predlog je izglasovala manj kot petina kapitala, saj državni lastniki zavarovalnice zaradi prepovedi Agencije za trg vrednostnih papirjev, niso smeli glasovati. Mali delničarji pa so uspeli zamenjati nadzorni svet. Maja Derčar. 
MAJA DERČAR: Delničarji Zavarovalnice Triglav, torej tudi SOD in ZPIZ si bodo z dividendami razdelili 45 od sicer 98 milijonov evrov bilančnega dobička družbe.

S takšnim predlogom je uspel SOD, kljub predlogu uprave, po razrešitvi Matjaža Rakovca jo vodi Andrej Slapar, da bi se za dividende namenila le tretjina dobička. SOD-ov predlog pomeni doslej rekordno podelitev dobička Zavarovalnice Triglav med delničarje. Ker je ATVP državnim lastnikom Triglava zaradi kršitve zakona o prevzemih odvzela glasovalne pravice, je smelo na današnji skupščini glasovati le 35 odstotkov kapitala, od teh jih je to pravico izkoristila polovica. V odsotnosti glasovanja države je obveljal predlog Društva malih delničarjev, da zamenjajo nadzorni svet zavarovalnice, ki je ustrezal nekdanji vladi Janeza Janše. Tako so bili danes razrešeni Mihael Perman, Jovan Lukovac, Žiga Andolšek, Aleš Živkovič, Rok Strašek in Blaž Šlemic. Novi nadzorniki pa so Rajko Stankovič, Mario Gobo, Dubravko Štimac, Gregor Kastelic, Matej Runjak in Matija Blažič. Menda je nadzorni svet sestavljen tako, da je sprejemljiv za male delničarje in večinskega lastnika, to je državo, oziroma njen paradržavni sklad SOD.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Unknown
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Zrcalo dneva
Datum: 11. 06. 2013 
Termin: 22:00
Trajanje:1