TV SLOVENIJA 1, 29.08.2014, DNEVNIK, 19.12

Dogajanje v_MercatorjuMANICA J. AMBROŽIČ: Novi večinski lastnik Mercatorja, hrvaški Agrokor, kot kaže, uprave Mercatorja pod vodstvom Tonija Balažiča za zdaj ne bo zamenjal, ima pa Mercator od danes pet novih nadzornikov. Na ustanovni seji nadzornega sveta po skupščini Mercatorja naj bi nadzorniki za svojega predsednika imenovali Anteja Todorića. 


VESNA ZADRAVEC: Prva poteza novega lastnika Mercatorja je torej menjava nadzornikov, med novimi sta slovenski javnosti bolj znana ekonomist Ivan Crnjac in sin Ivice, Ante Todorić. Zaradi izkušenj pa je novi lastnik za člana ponovno potrdil tudi ekonomista Mateja Lahovnika, a ne več za predsednika, temveč le za člana sveta. Zaupanje uživa tudi prvi mož Mercatorja Toni Balažič, za zdaj. 
TONI BALAŽIČ (predsednik uprave Mercatorja): S strani, bom rekel novega lastnika, izražena želja, da bi ekipa ostala, v tej povezavi nekako pričakujemo, da bomo po tem, ko bo, torej ko je bil nov nadzorni svet izvoljen, dobili tudi pravega sogovornika o neki dolgoročni prihodnosti. 
ZADRAVEC: Medtem se izteka prodaja preostalega, 47odstotnega deleža Mercatorja. Agrokor je za to deponiral 150 milijonov evrov, za prodajo svojih delnic se je odločila dobra polovica malih delničarjev.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo Mali Delničarji Slovenije): Tako da bo naš delež upadel očitno pod 10 procentov in zakonska možnost večinskega delničarja bo prej ali slej izkoriščena, da bomo na drugi strani delničarji iztisnjeni iz družbe. 
ZADRAVEC: Sicer pa uprava Mercatorja že napoveduje pozitivne učinke povezovanja ali bolje rečeno prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. 
BALAŽIČ: Niso zgolj cene tiste, kjer Mercator bo postal konkurenčnejši. Gre tako za samo ponudbo domačih izdelkov, regijskih izdelkov, svežih izdelkov, kot tudi cene. To so vsa področja, kjer so potencialne izboljšave. 
ZADRAVEC: Manj zgovoren je Balažič pri morebitnih negativnih posledicah prodaje, Mercator je lani zapustilo 1000 ljudi. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zadravec Vesna
Teme: mali delničarji, skupščina Mercator
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 29. 08. 2014 
Termin: 19:12
Trajanje: