RA SLOVENIJA 1, 17.03.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15.35

Čehi ob_prevzemu_Radenske_zamenjali_direktorjaRadenska, ki zaposluje 204 ljudi je od danes dokončno v lasti češke družbe Kofola. Na dopoldanski skupščini so razrešili dozdajšnje in potrdili nove člane nadzornega sveta. Ta je danes izbral tudi novo vodstvo Radenske. Iz Pomurja Lidija Kosi.
LIDIJA KOSI: Na čelo Radenske so nadzorniki imenovali Mariana Šefčoviča iz Kofole. Kot je potrdila direktorica za odnose z javnosti v Kofori Jaroslava Musilova, dosedanji direktor Milan Hojnik ne odhaja iz podjetja. Hojnik torej ostaja v Radenski, ki je od danes v 87 odstotni lasti Kofole, ta pa pričakuje, da bo v naslednjih dneh pridobila še dodatnih skoraj 7 odstotkov delnic. V sporočilu za javnost so predstavniki Kofole še zapisali, da naj bi se to zgodilo še pred objavo prevzemne ponudbe v zakonitem roku.

Za celotno kupnino, torej tudi za odkup delnic od malih delničarjev potrebuje Kofola skoraj 69 milijonov evrov, ki pa naj bi si jih po poročanju nekaterih medijev izposodila pri dveh čeških bankah in za to zastavila delnice Radenske. Ker generalnega direktorja in večinskega lastnika Kofole Jannisa Samarasa, ki je danes postal tudi član nadzornega sveta Radenske, ni v Sloveniji, omenjenih trditev nismo uspeli preveriti. Izjav za javnost pa niso dajali niti preostali trije novi nadzorniki iz Kofole. Rene Musila proizvodni in direktor za nabavo in kakovost, Daniel Buryš, finančni direktor in Tomas Jenderejek, direktor prodaje v skupini Kofola, ki so ga v nadzorni svet imenovali namesto Petra Poliča. Primorsko družinsko podjetje Polič tako očitno ne bo solastnik Radenske, tega skoraj 150 let starega simbola našega gospodarstva. To je torej danes ostalo kar brez treh src. 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Kosi Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 17. 03. 2015 
Termin: 15:35
Trajanje: